banner
banner

Batu Akdeniz: “Artık Ankara’da Rockçı Bulmak Zor”

Sadece Müzik muhabirlerinden Turgay Suat Tarcan, bu kez mikrofonunu yoluna solo albümle devam eden Heavy Sky’ın vokalisti Batu Akdeniz’e uzattı. İlk solo albümü “Hayat Böyle” plak formatında da basılan Akdeniz, rock müzikle elektronik sound’u birleştirmişti. Artık Ankara’da rock müzisyenlerini bulmanın zorlaştığını ifade eden güçlü ses, yeni şarkılar kaydettiğini de ilk kez bu röportajla açıkladı.

51026315_2212374595496024_6603677865898672128_o
TURGAY SUAT TARCAN: Müzisyenlerin CD bile zor bastığı ve artık müziğin Spotify gibi platformlardan dinlendiği bir dönemde ilk solo albümünüz “Hayat Böyle” plak formatında da basıldı. Ve günümüzde herkesin albümü plak formatına çevrilmiyor. Süreç nasıl ilerlerdi?
BATU AKDENİZ: Yapımcım Anıl ve benim böyle bir fikrimiz uzun süredir vardı. Ankara’da bu işi yapan(plak kesme işini) arkadaşlar var. İsimleri de Eazycut Records. Onlarla birlikte, sınırlı sayıda plak bastık ve güzel bir ilgi oluştu.
TST: Heavy Sky grubunun kurucularından birisiniz. Solo albümünüz grubun geleceğini etkiler mi?
BATU: Aslına bakarsan Heavy Sky’ın geleceği ben solo albüm çalışmalarına başlamadan önce tartışma konusu olmaya başlamıştı. Müzikal olarak bir sonraki adımda ne yapacağımız konusunda kararsızdık, yeni birkaç parça bestelendi – ki bence çok iyi parçalardı- ama nasıl duyulacaklarıyla ilgili kararsız kaldık ve fikir ayrılıklarına düştük. Yani aslında ortada ‘’Batu solo albüm yaptı ve grup durdu’’ gibi bir durum yok. Grup durdu ve Batu solo albüm yaptı 😊
Aramızda hiçbir anlaşmazlık yok, zaten sürekli de birlikteyiz. Bunu daha önce de çok kez söyledim aslında röportajlarda. Dağıldık mı? Hayır dağılmadık. Dağılmamız için bir sebep yok çünkü.

TST: Sesiniz ve yorumunuz Jeff Buckley ve Axl Rose gibi solistlere benzetiliyor. Peki sizin idöl olarak gördüğünüz isimler kimler?
BATU: Bunu bir iltifat olarak alıyorum, çok teşekkür ederim. Sesimi çok insan çok kişiye benzetiyor. Mutlaka Buckley’i ya da Rose’u andıran şeyler yapıyorumdur çünkü onları çok dinledim ve ister istemez etkilendim, herkesin birilerinden etkilendiği gibi. Ben Steve Perry, Paul Rodgers, Myles Kennedy gibi solistleri de bu listeye eklemek isterim.

22499184_1645885588811597_2839360957861949746_o
TST: Rahmetli Asım Can Gündüz size destek veren isimlerdendi. Ölüm haberini alınca ne yapmıştınız?

BATU: Çok canım sıkılmıştı çünkü sanıyorum ölmeden birkaç hafta önce bizim albümümüz çıkmıştı ve en son o zaman konuşmuştuk. Çok beğendiğini söylemişti. Birlikte verdiğimiz konserden 2 ay sonra kaybettik Asım abiyi. Son konserlerinden birini bizimle verdi, böyle olacakmış. Yine de bunu gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyum ve gururluyum. Bana çok güvenirdi ve müziğimizin bir hayranı olduğunu söylerdi hep. Çok güzel bir paylaşımımız vardı. Nurlar içinde uyusun.
TST: 2016’da “Dreamer” adlı albümünüz İngiltere’de iki farklı radyo istasyonu tarafından haftanın albümü seçilmişti. Peki yurt dışından solo albümünüze aldığınız tepkiler nasıl şu an?
BATU: Bu albüm Türkçe bir albüm olduğu için yurtdışında yönelik bir çalışmam olmadı, halihazırda takip edenler dinleyip seviyorlardır belki, ama anladıklarını sanmıyorum. 😊
TST: Rock ve metal dünyası eskiden elektronik müziğe karşı önyargılıydı. Fakat sizin de aralarında bulunduğunuz yeni nesil yeni şeyler deneyip bu iki türü birleştirmekten korkmuyor. İki türü birleştirmeye nasıl karar verdiniz?
BATU: Çok güzel bir soru. Çünkü Dünya değişiyor, küçülüyor ve bu tabii ki bir kenetlenmeye neden oluyor tüm müzikal akımlar arasında. Benim kitleme teşekkür ederim çünkü çok büyük kısmı yeni albümün sound’unu benimsedi. Eğer eskiden bir metal grubunda söylüyor olsaydım belki daha zor olurdu, ama birkaç yıldır ortalarda göründüğüm dönem için konuşmak gerekirse, hangi tarzlardan etkilendiğim ve benimsediğimi gösterebilmiş olduğumu düşünüyorum. Bunun da bir faydası olmuştur elbet.

51070805_2209465192453631_7753937074897551360_o
TST: Rock müzisyenlerinin bir çoğu Ankara’dan çıkıyor artık. Bunu neye bağlıyorsunuz?

BATU: Aslında tam tersi, eskiden Ankara’dan çıkıyorlardı. Şu anda Ankara için hiç öyle bir durum yok. 20-25 yıl öncesinin Ankara’sı için konuşuyorsak doğru ama. Çoğu enstrumanist ve ünlü ismin yolu buralardan geçmiştir. Fakat şu anki Ankara benim 7 yıl önce barlara ilk girebildiğim zamanki Ankara’dan da çok farklı. Sana şöyle bir örnek vereyim mesela, buradan en az 15 tane çok değerli, iyi bas gitarist arkadaşı tanırım ama bas gitaristim Aslan’ı bulana kadar göbeğim çatladı çünkü Ankara’da rock ve türevlerini dinleyen çok az bas gitarist var. 😊
TST: İngilizce ve Türkçe besteleriniz var. Peki “Bu kez şu dilde beste yapayım” diye önceden mi karar veriyorsunuz, yoksa buna ilham perisi mi karar veriyor?
BATU: Kesinlikle ikincisi! 😊 Ama bu sıra Türkçe’ye ve bu topraklara yönelik çalışmalar yapıyorum yani sanıyorum ki İngilizce yazmak aklıma gelmiyor pek… 😊

TST: Haldun Dormen’in “Adım Adım” filminden sonra film müziklerine devam etme gibi bir düşünceniz oluştu mu?
BATU: Bildiğim kadarıyla Hayat Böyle’den 2 parça Bergüzar Korel’in son filminde kullanıldı kısa kısa. Elbette isterim. Aslında bir film için baştan bir şeyler bestelemeyi çok isterim. Bence o zaman çok anlamlı olurdu… 😊

TST: Önümüzdeki günlerde yeni projeler var mı?
BATU: Yeni parçalar kaydediyorum ve inanılmaz heyecanlıyım. Yakında güzel duyurular yapacağım bunlarla ilgili… 😊

 

50257198_2187058388027645_1377436620742983680_o
NOT: Bu röportaj 26.03.2019 tarihinde http://www.sadecemuzik.net/Roportaj/batu-akdeniz-roeportaj.html adresi için yapılmıştır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanımı yasaktır.


Article Categories:
Röportajlar
Likes:
0

Leave a Comment