banner
banner

Türkiye’nin En İyi Rock Albümleri 2

TÜRKİYE’NİN EN İYİ ERKEK SOLO ROCK ALBÜMLERİ

Edis-Gorgulu-Benim-Ol

Tüm rockçılara merhaba!
Bildiğiniz gibi 3 bölümlük yazı dizisine başladım. Bir önceki yazımda Türkçe Rock Müziğinin bayan seslerinin en iyi albümlerinden bahsetmiştim. Bu sefer de erkeklere yer veriyorum. Şimdi diyeceksiniz ki. “Bu rock sevdası nereden çıktı?” diye… “Hey Gidi 90’lar” yazımda Türkçe Pop Müziği’nin 90’lardaki ruhunu kaybettiğinden bahsetmiştim ve belki hatırlarsınız, ya da arşive girip bakarsınız, Türkçe Rock Müziği ile ilgili farklı bir projeye imza atacağımı söylemiştim ve bahsettiğim yazı dizisi işte şu anda ikinci bölümünü okuduğunuz satırlar… Çünkü Türkçe Pop Müziği’nin 2000’lerden sonra kan kaybetmesine karşın Türkçe Rock Müziği kalitede yükselmeye devam etti ve ruhunu kaybetmedi. Bu yüzden ben Türkçe Pop Müziği’ni hala 90’larda yaşarken Türkçe Rock Müziği’ni hala takip ediyorum, çünkü canlı çalındığı için her sanatçının, grubun kendine özgü bir tarzı var. Türkçe Pop Müziği gibi birbirine benzemiyor. Günümüzde Türkçe Pop Müzik’te birkaç kişi beste ve aranjörlük yapıyor. Halbuki rockçılar kendi bestelerini kendileri yapıyorlar. Tabii ki pop müziğe karşı değilim, sevdiğim birkaç şey hala çıkabiliyor. Ama sonra unutuluyor. Halbuki 90’lı yıllarda öyle miydi? Her popçunun kendi tarzı, kendi besteleri vardı. İşte belki de bu yüzden 2000’li yıllarda dinlediğim popçular 90’lı yıllardan günümüze gelip hala varlığını koruyabilen isimler… Belki de bu yüzden röportaj yaptığım isimlerin çoğu 90’lı yıllara damgasını vurmuş ve sektöre küsüp kendilerini özleten efsaneler… Bazıları tek tük albüm ya da single yaptığında bizleri heyecanlandırırken neden her sene albüm yapıp bizleri yazları hit bombardımanına tutan bazı popçular beni o kadar da enterese etmiyor, bilemiyorum. 2000’li yıllarda iyi popçu çıkmadı mı? Tabii ki çıktı. Örneğin Sıla çok güçlü bir vokal ve iyi bir besteci. Ya da Nil Karaibrahimgil takip ettiğim nadir 90’lı yıllar sonrası çıkan sanatçılardan birisi… Yalnız Edis diye genç bir popçu çıktı ve “Benim Ol” adlı şarkısı biraz da Tarkan’ı Tarkan yapan isimlerden birisi olan Ozan Çolakoğlu’nun da etkisiyle bana 90’lı yılları hatırlattı. Eğer böyle devam ederse Murat Boz’ları, Murat Dalkılıç’ları falan tahtından edebilir. Zaten Kral TV Türkiye Müzik Ödülleri’nde “Yılın En İyi Çıkış Yapan Şarkıcısı” seçildi. Michael Jackson hayranı olduğunu öğrendiğimde daha bir sempati duydum. Neyse, konuyu değiştirmeyelim. Bu kez en iyi solo erkek vokalli albümleri derleyeceğimi söylemiştim. İşte o liste:

rock-erkek-kapak

1- BARIŞ MANÇO – Sözüm Meclisten Dışarı: Benim Türkiye’de hem popta, hem rockta erkeklerde bir numaradaki ismim rahmetli Barış Manço’dur. Zaten sizlere yaptığım ankette de en çekişmeli geçen “Türkçe Rock Müziğinin Kralı” kategorisinde siz de 1.liği Barış Abi’ye layık görmüştünüz. “Türkçe Pop Müziğinin Kralı” kategorisinde ise ikinci sıraya yerleştirmiştiniz. Ben de birinciliği kafadan verdiğim Barış Manço’dan albüm seçerken rock ağırlıklı bir çalışma olmasına dikkat ettim ve zaten “Sözüm Meclisten Dışarı”nın en iyi Manço albümü olduğunu düşünüyorum. Twist rock ile kariyerine başlayan Barış Manço, belki de bu albüm ile prFatih-Erdemciogressive rock’ı da Türkiye’de ilk deneyen kişiydi. Klavye solosu ile dikkat çeken, Türkiye’nin en büyük slow hitlerinden “Gülpembe” de bu albümde, Nazan Şoray için yazdığı “Hal Hal” da bu albümde, hala devam eden köprü geçiş ücretini eleştirdiği “Ali Yazar Veli Bozar” da bu albümde… Şarkıların hepsi birer klasik oldu zaten ama favori şarkım, tabii ki de Türkçe Rock’ın en iyi örneklerinden birisi olan “Dönence”…

2- FATİH ERDEMCİ – Yaşamak Zor: Şimdi “O kadar isim dururken ikinciliği neden 90’lı yıllar hatıralarımızda yaşayan Fatih Erdemci’ye verdin?” diye düşünebilirsiniz. Nedeni basit; kendisi çıkardığı tek bir albüm ile bence kalitenin zirvesinde albüm kariyerini noktaladı. Hala yeni albümü çıkar diye bekliyorum ama çıkarmıyor maalesef. Bir tek Pamela Spence’in albümünde tanındığı şarkı olan “Ben Ölmeden Önce”yi Pamela ile düet olarak yeniden kaydederek yeniden sesini duyurmuştu ama Pamela’nın o versiyonunun üzerinden bile çok zaman geçti. Bir de “Suçum Değil” büyük hit olmuştu ama albümdeki şarkılar baştan sona fevkaladenin fevkindeydi. Örneğin “Profesyonel”i şiddetle tavsiye ederim.

3- FUAT GÜNER – Aziz Fuat Güner: Aslında MFÖ’nün F’sinin son çıkardığı yeni solo albümü “Dinleyene Aşk Olsun” da tavsiye edilesi bir çalışmadır ama Fuat Güner’in Mazhar ve Özkan olmadan yaptığı ilk solo albümünün yerini tutamadı benim için… Hatta bu albümü Mazhar Fuat Özkan’ın grup olarak yaptıkları albümlerden bile daha üstün tuttuğumu söyleyebilirim. Güner, rahmetli Fikret Kızılok’la beraber besteler yapmış. Daha ne olsun? Dikkat ederseniz bu listeye Mazhar Alanson’un solo albümü “Türk Lokumuyla Tatlı Rüyalar”ı almadım. Çünkü Alanson’un yaptığı albüm poptu, hatta rap bile yapmıştı ama Fuat Güner, rock müzikte istikrarını koruyor. Bu albümden en çok “Yağmur Ol Da Gel” biliniyor ama “Yaşım 17”den “Olmaz”a kadar bütün şarkılar sağlam! “Kendime Bir Mektup Yazdım”a kulak kabartmanızı rica ediyorum, çünkü çok enteresan bir şarkı…
4- BARIŞ AKARSU – Islak Islak: Türkiye’deki popstar tarzı yarışmaların çıkardığı en büyük star olma özelliğini koruyan Barış Akarsu’nun zaten topu topu 3 albümü var: “Islak Islak”, “Düşmeden Bulutlarda Koşmam Gerek” ve “Ayrılık Zamansız Gelir…”! Haluk Levent’in “Yollarda”sını coverladığı “Akademi Türkiye” CD’si bile var bende. İnsan bir de genç yaşta kaybettiğimiz için duygusal davranıyor. O yüzden bu 3 albüm arasından seçim yapmam bir hayli zor oldu. Ben de debut albümünü seçeyim dedim. “Akademi Türkiye” yarışmasında zaten bir hayli popülerdi ama Cem Karaca cover’ı “Islak Islak” ile asıl müzik kariyerine başladığında ortalığı yıkmıştı. Oynadığı dizi “Yalancı Yarim” de tutmuştu ama maalesef nazar değdi ve Kerim Tekin, Ajlan Büyükburç, Gökhan Semiz gibi o da bir trafik kazasında hayatını genç yaşta kaybetti. Şu an idolleri Barış Manço ve Cem Karaca’nın yanında… Neyse, albüme dönersek eğer Zülfü Livaneli’nin “Gün Olur”unun ve Yunus Emre’nin “Gel Gör Beni Aşk Neyledi”sinin rock versiyonları da ilgi çektiyse de coverları bir kenara bırakırsak eğer albümdeki favorim Barlas Erinç’in bestelerinden “Mavi”…

Kargo-Konser-Rock-n-Coke

5- KORAY CANDEMİR – Sade: Koray Candemir, ismini Kargo ile duyurmuştu ama Kargo’dan henüz ayrılmamışken yaptığı ilk solo albümü “Sade” de, MaSKott dağıldıktan sonra yaptığı “Yarım Kalan” da bence dikkate değer çalışmalardı. Ben bu iki albüm arasından “Sade”yi seçtim. Sanıyorum birçok şarkıcının ilk albümünü seçiyorum ama gerçekten de sonraki albümler ilk albümün yerini biraz zor tutuyor. “Nefesini Tut”tan “Gerçek Acıtır”a kadar tüm şarkılar insanın içine işliyordu. Benim favorim ise “İçini Dök”…
6- DEMİR DEMİRKAN – Demir Demirkan: Demir Demirkan’ın yaptığı tüm albümleri ve single’ları takip ediyorum ve hepsi de birbirinden güzel. Bu yüzden albüm seçerken en çok zorlandığım isimlerden birisi oldu. “Madem çoğu kişinin ilk albümünü seçiyorum, onun da ilk albümünü seçeyim” diye kafadan attım itiraf etmek gerekirse… İlk klip şarkısı “Göçmen”den “Gümüş”e kadar baştan sona albüm bir klasik oldu. Şebnem Ferah ve Sertab Erener geri vokal yaparak “Ölmek Yaşarken” ve “Karşılıksız Aşk Üçgeni”ne farklı bir ruh katmışlardı.

Kurtalan-Ekspres-Ufuk-Yildirim-Baris-Manco-Live-in-Japan-Eser-Taskiran

7- UFUK YILDIRIM – Ufuk Yıldırım’ 96: Grup Vitamin ve Ercan Saatçi ile kurduğu “UF-ER” grubuyla tanıdığımız Ufuk Yıldırım; arkadaşları İzel, Ercan ve Çelik albüm yaptıktan sonra kendi solo kariyerinde poptan değişik şeyler denemeye karar vermişti. İlk solo albümü “Çabuk Gel Annem”in tarzı da Türk Sanat Müziği’ydi mesela… Fakat yıllarca Barış Manço ile çalışan ve bir zamanlar Kurtalan Ekspres’in bir üyesi olan Ufuk Yıldırım, içindeki rockçı ateşini durdurmadı ve ikinci solo albümünde kökenlerine dönüp rock yaptı. Hem de çok iyi yaptı. Geçen yazımda Sibel Tüzün ile ilgili pozitif düşüncelerimin aynısını Yıldırım için de düşünüyorum. Albümde rock efsanelerinden Murat Çekem’in bile emeği var. “Gülen Elma Ağlayan Nar” tıpkı Barış Manço’nun “Yine Yol Göründü Gurbete”si gibi eğlenceli bir rock’n roll şarkısı… “Zincir” gibi soft rock şarkıları da harika… Ama tabii ki albümün en büyük hiti “Tutkunum”…

Teoman-Trend-Show-Konser

8- TEOMAN – Teoman: Teoman gerçekten de Türkçe Rock Müziği’ne büyük eserler kazandırdı. Hatırlarsanız önceki yazılarımda son albümü “Eski Bir Rüya Uğruna”yı yerden yere vuran eleştirmenleri eleştirmiştim ve albümü şiddetle tavsiye etmiştim. Ondan albüm seçerken de kara kara düşündüm. İlk başta “O”yu seçecektim. Sonra “Acaba Şebnem Ferah’la düetleri var diye ‘En Güzel Hikayem’ veya ‘İki Yabancı’nın da bulunduğu ‘Onyedi’ arasından mı seçsem?” diye düşündüm ama daha sonra “Hangi albümü üst üste dinlersen bıkmazsın?” diye kendime sordum ve ilk göz ağrımda karar kıldım. 2003’te de “Teoman” adında bir albüm çıkmıştı. Karıştırmayalım. Ben 1996 yılında çıkandan bahsediyorum. Barlas Erinç’in yazdığı “Ne Ekmek Ne De Su” şarkısının; Özlem Tekin düeti “Papatya”nın; Şebnem Ferah’ın geri vokallerini yaptığı “Sessiz Eller”, “Her Gün Aradıysam” ve “Yarın Olmaz”ın bulunduğu albümden bahsediyorum.

Hakan-Kursun-Konser-Rockn-Coke

9- HAKAN KURŞUN – Kaos: Aslında “Kütle” CD’si de var bende ama kuzenim sayesinde sahip olduğum “Kaos”u ayrı bir yerde tutuyorum. Çünkü Türkçe Rock Müziğinin en büyük bestelerinden birisi olan “Boğazın Üstünde” bu albümde! Rock’ın “Kurşun” askeri Hakan Bey, web sitemize de röportaj vermişti hatırlayacak olursanız… Sanatçıyla ilgili ayrıntılı bilgiyi o röportajdan bulabilirsiniz.
10- CENK EROĞLU – Zehirli: Gerçekten iki albüm arasında kaldım. “Yolculuk Rüzgara” da harika bir albüm, “Zehirli” de zehir gibi albüm… Sonra ikinci albümü “Zehirli” de karar kıldım. Geri vokallerde Şebnem Ferah, Özlem Tekin, Sibel Tüzün, Fergan Mirkelam, Özkan Uğur, Melis Sökmen gibi efsane bir kadro var. “Ben Yağmurda Doğdum” ve “Kara Fırtına” albümün öne çıkan şarkıları…cem-baris
11- CEM KARACA – Bindik Bir Alamete, Gideyoz Kıyamete: Bende rahmetli Cem Karaca’nın 9 albümü bulunuyor ama “Bindik Bir Alamete”nin yeri bende ayrıdır. Bu listedeki rockçı adamlardan Fuat Güner, Barış Akarsu, Koray Candemir, Teoman, Emre Aydın, Ogün Sanlısoy, Haluk Levent, Feridun Düzağaç, Hayko Cepkin, Hakan Kurşun ve Erkin Koray’ı sahnede canlı izlemiştim. Barış Manço’nun ise ancak tabutunu görebilmiştim ama Cem Karaca bu albümle beraber bana çok güzel bir hatırasını bırakmıştı. Kasetimi imzalamıştı. Ayrıntılı bilgiyi http://www.tst.gen.tr/music/Moda81300.htm adresinden okuyabilirsiniz. Albüme adını veren şarkının yanı sıra “Ülkem Benim” olsun, “Obur Dünya” olsun; adete ders verir nitelikte, dinlerken anlaşılması gereken şarkılar var albümde… Ama benim asıl favorim Selda Bağcan düeti “Hudey Hudey”… Şarkıda rock’n roll ruhu var. Bu albümün bir başka özelliği kapağa solo albüm gibi sadece kendi ismini koymaması… Albüme emek veren değerli müzisyenlerimiz Uğur Dikmen, Cahit Berkay, Engin Yörükoğlu ve Ahmet Güvenç’in de ismini yazması…
12- EMRE AYDIN – Afili Yalnızlık: Emre Aydın’ı da severek takip ederim ama onda da durum pek değişmedi ve onun da ilk albümünü seçtim. Albüme adını veren şarkının yanı sıra “Git”ten “Kim Dokunduysa Sana Ona Git”e kadar tüm şarkılar birbirini tamamlayacak şekilde kalite kokuyor.

OGUN-SANLISOY-IMZALI-CD

13- OGÜN SANLISOY – Üç: Çoğu sanatçıdan ilk albümünü seçtiğimden bahsetmiştim ya? İstisnalardan birisi de Ogün Sanlısoy… Çünkü kendisinin 3. albümünün bende özel bir yeri vardır. Nedeni CD’yi kendisine imzalatmam ve Şebnem Ferah düeti “Bir Ben”in albümde yer alması… Aynı zamanda “Bilmece”den “Hadi Beni Güldür”e kadar diğer şarkıların da fevkalade olması bu albümü seçmemde etkin oldu.
14- TARKAN TÜZMEN – t2: Megastar Tarkan’la karıştırılmamak için sahne adı olarak Tüzmen’i kullanan sanatçı arkasına Cenk Eroğlu’nun da desteğini almıştı. Hatta daha önceden Eroğlu’nun kendi albümlerinde söylediği “Kara Fırtına”, “Son Rüya” gibi şarkıları da coverlamıştı.
15- HALUK LEVENT – Yollarda/Bu Ateş Sönmez: Haluk Levent de Türkçe Rock Müziği’nde çok önemli bir isim ve gerçekten de onun ilk albümünü seçmezsem ayıp olacaktı. Yazlık mekanlarda sahillerde ateş başında gitar çalınırken söylenmezse olmazı olan “Akdeniz Akşamları” da bu albümde, en sevdiğim şarkısı “Ankara” da bu albümde… Kendisini çeşitli sanatçıların olduğu bir konserde tek performanslığına izlemiştim ama daha sonra kendisinin konserine de gitme girişimim olmuştu. Ben İKÜ’de okurken bizim üniversitemizin kampüsünde konser verecekti. Ben de biletler satışa çıktığında ders sonrası bahçedeki standa yönelmiştim bilet almak için. Bilet satın alırken bir yandan da Haluk Levent’in mikrofonla konuşma sesini duyuyordum. Ama nerede olduğunu bilmiyordum, çünkü aşağıya yeni inmiştim. Biletimi alıp döndüğümde etrafa bakınmıştım. Yukarılara bakmıştım. Kafamda bir kürsüde konferans veriyormuş gibi bir hayal canlanmıştı. Hala göremiyordum. Aşağılara bir baktım, hemen karşımda, çok yakınımda oturuyormuş. Üstelik bir yandan soruları cevaplarken, bir yandan da beni izliyordu. Sanıyorum bilet aldığımı görmüştü ve kendisini aradığımı anlamıştı. Fakat ertesi günü ne yazık ki konseri iptal olmuştu ve hafta sonu kampüse gittiğimde in ve cin top oynuyordu. Haberim yoktu iptal olduğundan… İnsanları göremeyince şaşırmıştım. İptal olduğunu orada öğrenmiştim. Tamam, belki paramı iade almıştım ama daha önceden haber verilmediği için çok sinirlenmiştim. İşte tüm uğursuzluk böyle başlamıştı. O yıllardan günümüze kadar bilet aldığım birçok konser veya festival iptal oldu. Artık sinirlenmiyorum, çünkü alıştım. Eyvah, alışmış kudurmuştan betermiş. 😀

Feridun-Duzagac-Turgay-Suat-Tarcan
16- FERİDUN DÜZAĞAÇ – Orjinal-Alt Yazılı: Feridun Düzağaç’tan seçim yaparken önce “Köprüden Önce Son Çıkış” albümünden bahsetmeye karar vermiştim ama sonra “Orjinal-Alt Yazılı”yı listeme sokmaya karar verdim. Çünkü o yıllarda izlediğim “Hayat Bilgisi” dizisinin jenerik müziği “Boş Ders Şarkısı” da benim için çok şey ifade ediyor; “Gel tanışalım önce, ben kısaca TST” diye sözlerini değiştirerek söylediğim “F.D.” de öyle… Ayrıca Türkçe Müzik tarihinin en güzel slow şarkılarından birisi olan “Alev Alev” de bu albümde! Ama o kelime “orijinal” diye yazılır, “orjinal” diye yazılmaz… Kimse fark etmemiş mi bu hatayı albüm basılana kadar? Hep merak etmişimdir.
17- HAYKO CEPKİN – Aşkın Izdırabını…: İtiraf edeyim, bu yazı dizisine başlayana kadar hiçbir Hayko Cepkin albümüm yoktu. Fakat siz yaptığım “Türkçe Rock Müziğinin Kralı” anketinde oylarınızla Barış Manço’dan sonra ikinci sıraya Hayko Cepkin’i yerleştirdiğiniz için onun herhangi bir albümünü arşivime katmaya karar verdim. Evet, şu ana kadar yaptığım tüm albüm kritiklerinde eleştirdiğim albümleri kendi isteğim ile almıştım ama bu köşe yazarlığı sorumluluğu bana almayı düşünmediğim bir albümü aldırdı ya? Bakalım ileride neler olacak? He he. 🙂 Peki Hayko Cepkin dinlemiyor muydum? Tabii ki dinliyordum. Karışık CD’ler sayesinde sahip olduğum “Maden Ocağı”, “Fırtınam”, “Deli”, “Yeni Bir Gün”, “Gökdelenler”, “Yarası Saklı”, “Son Kez”, Nilüfer düeti “Aşk Kitabı” (ki bu albümde de tek başına söylediği versiyonu var), Zakkum düeti “Koma” ve bu albümden “Paranoya” vardı bende. Başta Kurtalan Ekspres ile yaptığı ortak çalışmalar olmak üzere severek dinliyordum. Hatta yıllar evvel onun imza gününde herkes CD’lerini imzalatırken ben utanmadan Billboard dergisindeki fotoğrafını imzalatmıştım. Bu listeyi yapmaya karar verdiğimde “Bir Hayko Cepkin albümü bu listede olmazsa çok ayıp olur” dedim ve soluğu D&R’da aldım. Kapağı enteresan geldiği için “Aşkın Izdırabını…” albümünü aldım. Yani kısacası diğer şarkıcıların hangi albümünü listeme alacağımı kara kara düşünürken Hayko Cepkin’de hiç zorlanmadım, çünkü tek albümü var. 😀 Onu da yeni aldım. Albüm rock değil, neredeyse heavy metal… En çok epey sert olan “Tek Gecelik” şarkısı dikkatimi çekti. Albümlerde normalde “Bonus Track” olur, bu albümde ise “Boynuz Track” var! İşte bu son track o kadar komiğime gitti ve beni eğlendirdi ki, Grup Vitamin ile Ufuk Ercan’ın şarkılarından geri kalır yanı olmadığını düşünüyorum. Kahkahalarla güldüm. Sahnedeki sert duruşuna rağmen normalde sahip olduğu esprili kişiliğini yansıtmış o şarkıda… Bu arada şüpheniz olmasın, bu listedeki diğer albümlere gerçekten yıllardır sahibim. Hatta çoğunu çıkar çıkmaz almıştım.
18- NEV – Sen Gibi: Teoman’ın sadece vokalistleri değil; gitaristi bile solo kariyer yaptı! Bu bahsettiğim kişi Nev’den başkası değil. Ondan albüm seçerken “Sen Gibi”yi seçtim, çünkü onun en sevdiğim şarkısı “Mühürlü Kaderim” bu albümde… Gerçi bu şarkı albümdeki rock olmayan tek şarkı ama bana 90’lı yılların slow Türkçe Pop klasiklerini hatırlattığı için çok benimsedim. Albüme adını veren “Sen Gibi” şarkısının yanı sıra “Benmişim” ve “Dans Et” gibi diğer şarkıları da oldukça dikkat çekmişti…
19- ÖZTÜRK İLMAZ – Vasiyet: Öztürk’ün bu albümünde başta “Söyleyemem” olmak üzere Kurban etkisi çok hissediliyor, çünkü bazı besteleri Öztürk ve Kurban’ın vokalisti Deniz Yılmaz beraber yapmışlar. Düzenlemelerde ise Deniz Yılmaz, Hayko Cepkin, Kerem Tüzün ve Öztürk’ün imzası var. “Sonunda” ve albüme adını veren “Vasiyet” albümün dikkat çeken parçaları… Benim favorim ise “Sormadın Anne”…

Erkin-Koray-Rock-n-Coke-Konser

20- ERKİN KORAY – The Best Of Erkin Koray: Ya bende mi tuhaflık var, yoksa Erkin Koray’ı “Türkçe Rock Müziğinin Babası” olarak lanse eden tüm Türkiye mi? Bilemiyorum. Tamam, bu listedeki Barış Manço, Cem Karaca, Haluk Levent, Barış Akarsu gibi isimler de Anadolu Rock yapıyor; yani bir insana rockçı demek için illa ki batı standartlarında bir sound yakalaması gerekmiyor ama Erkin Koray’ın müziğine de rock demek için bin şahit ister. Gerçi milyonlarca şahit var. Tamam, galiba tuhaflık bende. 😛 Elbette ki ben de Erkin Koray’ı seviyorum ama küçüklüğümden beri onu hiç rockçı olarak görmedim. Kendi özgün müziğini yapan bir adam olarak gördüm. Hababam Sınıfı’nda “Fesupanallah” cover’ı çıkınca ben de çok eğlendim. Hatta lise mezuniyet balomuzda bu şarkı çıktığında sahneye atlamak yasak olduğu halde Hababam Sınıfı’nın gösterisini taklit etmek üzere sahneye atlayanlardan birisi de bendim. Ünlü’nün “Estarabim”, Emre Altuğ’un “Şaşkın” ve Funda Arar’ın “Arap Saçı” coverları onun şarkılarının değerini bir kez daha hatırlattı. “Yalnızlar Rıhtımı”ndan bir dizinin ismine ilham veren “Öyle Bir Geçer Zaman Ki”ye kadar bu albümdeki tüm şarkılar zaten onun kariyerinin en iyi şarkıları… “Çöpçüler”in ise çocukluğumda en çok ilgimi çeken şarkı olduğu için bende yeri ayrıdır. Ama sizce de tarzı rock’tan ziyade fazlasıyla arabeske kaymıyor mu? Arabeske karşı biriyimdir ama böyle kaliteli şekilde yapılıyorsa itirazım yok demek ki… Yıllar evvel Rock’n Coke’da kendisini izlediğimde Hezarfen Havaalanı düğün pistine döndüğünde en azılı metalcilerin bile göbek attığını gördüm. Yapacak bir şey yok, kökenlerimizde alaturka var. Şimdi Erkin Koray’ı rockçı olarak görmeyen tek kişi olarak onu listeme almasaydım sizlere karşı çok ayıp olacaktı. Yoksa bana göre Mirkelam daha rockçı…
Yine de rock ve pop’a öncülük eden Türk efsaneleri arasında erkeklerden bir tek Erkin Koray ve İlhan İrem kaldı. Tanju Okan’dan Barış Manço’ya, Cem Karaca’dan Berkant’a, Kayahan’dan Erol Büyükburç’a kadar tüm eski erkek megastar’ları kaybettik. Bayanlardan yaşayanlar daha çok var. O yüzden Allah Erkin Koray’a uzun ömürler versin. Benim eleştirdiğim tek nokta uzun saçları ve elinde tuttuğu gitarı dışında onun rock müzik yaptığına inanmamamdı. Ben zaten “Sadece rock dinlerim” diye olaya at gözlüğüyle bakanlardan değilim. Her anın, her farklı psikolojinin farklı müzik ihtiyacı vardır. Bazen aşırı yumuşak müzik dinleyerekten kafa dinlemek istersiniz, bazen tempolu müziklerle coşmak ve içinizdeki enerjiyi dışa vurarak dans etmek istersiniz, bazen de isyan edip heavy metal’e kadar varan sert müziklerle kendinizi ifade edersiniz. Kayıplardan bahsetmişken… Geçtiğimiz günlerde 2015 yılı birini daha aramızdan aldı. Çok enteresan bir ölümdü bence… Çünkü Russell Crowe’un “Akıl Oyunları”nda canlandırdığı şizofren doktor John Nash, taksiyle yolda giderken eşiyle beraber trafik kazası geçirerek hayatını kaybetti. İşin enteresan yanı, 23 sayısının uğursuzluğun inanan Nash’in 23 Mayıs’ta vefat etmesi… Acaba bu da mı illuminati tezgahı? Onun gizli bir kod bulduğu da söyleniyordu. Ayrıca müzik camiasından da bir kayıp daha oldu. Ünlü TSM sanatçısı Behiye Aksoy hayatını kaybetti. Allah rahmet eylesin. Neyse, rock gruplarıyla ilgili bu yazı serisinin 3. ve son bölümüyle görüşmek üzere…

NOT: Bu yazı 01.06.2015 tarihinde http://www.sadecemuzik.net/Turgay-Suat-Tarcan/tuerkiyenin-en-yi-erkek-solo-rock-albuemleridoc.html adresinde yayınlanmıştır. Sayfadaki konser fotoğrafları TST’nin gittiği konserlerde çekilen fotoğraflardır. Yazının üçüncü bölümü olan rock grupları kritiği için buraya tıklayın!

©2015 Sadece Müzik Net / Turgay Suat Tarcan


Article Categories:
Müzik
Likes:
0

Leave a Comment