banner
banner

Türkiye’nin En İyi Rock Albümleri 3

TÜRKİYE’NİN EN İYİ ROCK GRUBU ALBÜMLERİ
DSCF5615

Tüm rockerlara bir kez daha merhaba;
Ve işte rock albümleri yazı serisinin sonuna geldik. Bayanlara öncelik tanımıştık, daha sonra erkek rockçıların adlarını anmıştık. Kadın rockçılar listesinde 14, erkek rockçılar listesinde ise 20 albüm vardı. Tabii ki rock deyince üstünlüğü rock grupları sağladığı için gruplar kategorisinde ise daha fazla albüm yer aldı. Tam 26 grubun albümlerini irdeleyeceğiz. Kiminin vokalisti bayan, çoğununsa erkek… Hatta solo erkek rockerlar listesindeki bazı sanatçıların frontman olduğu gruplar da var. Yazıma geçmeden önce yeni aldığım bir albümden bahsetmek istiyorum. Güven Erkin Erkal’ın yapım koordinatörlüğünü yaptığı “Kaset Zamanları” adlı proje CD’sini 80’li ve 90’ların ilk Türkçe Rock örneklerini özleyenlere tavsiye ediyorum. Gerçekten de bazı gruplar kaset zamanlarında kaldı. Hiç CD’si basılmamış gruplar da var, bir de o yılların koşulları gereği CD’si çıkmış olsa bile albümleri kaset formatında daha çok satmış olan gruplar var. Zaten yazı dizimin ilk 2 bölümünden farklı olarak bir değişiklik yapayım dedim ve görsel olarak bu albümleri bir araya getirip fotoğrafını çektim. Fotoğrafta göreceğiniz üzere bu albümlerin küçük bir kısmına kaset olarak sahibim. Artık bazıları ne kaset, ne de CD olarak bulunabiliyor zaten. Çünkü piyasada yoklar. Bu yüzden Motto’nun Vedat Sakman’dan “Götürelim Abi”yi (ben bu şarkıyı açıkçası Fırat Plastik reklamının jingle’ı sanıyordum), Luxus’un Ezginin Günlüğü’nden “Yaş Yetmiş”i, Nilüfer Açıkalın’ın Soner Olgun’dan “Beyaz Yalanlar”ı, Son Feci Bisiklet’in Feridun Düzağaç’tan “Beni Rahatta Dinleyin”i, Esin İris’in Kumdan Kaleler’den “Sana Dair”i, Pilli Bebek’in Erkin Koray’dan “Tek Başına”yı, Mekanik’in Whisky’den “Babaanne”yi coverladığı bu CD arşiv açısından büyük önem taşıyor. “Kaset Zamanları”nı tabii ki listeye koymadım, çünkü proje albümleri kategori dışında kaldı doğal olarak… Ama ilgili gruplarla ilgili albümlerde değineceğim. Ayrıca az önce bahsettiğim grupların listede olmadığını fark edeceksiniz, çünkü daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi sadece benim kişisel müzik arşivimdeki albümlerden seçiyorum ve her gruptan bir albüm yer alacak. Yoksa listedeki grupların birçoğunu sürekli takip ediyorum. Mesela Pentagram fanları neden 1 Pentagram albümünün listede yer almadığına dair tepki gösterebilir. Bunun nedeni Pentagram’ı takip etmemem… Ama eski Pentagram üyeleri Demir Demirkan ve “Kaset Zamanları” derlemesinde Barlas Erinç’ten “Akacak Kan Yerinde Durmaz”ı söyleyen Ogün Sanlısoy’u solo şarkıcı olarak takip ediyorum ve bu yüzden bir önceki listemde yer almışlardı. Neyse, listeme önden buyurun lütfen…

mor-ve-otesi-konser-trend-show

1- MOR VE ÖTESİ – Dünya Yalan Söylüyor: Bu listede her gruptan bir albümü seçerken çok zorlandığımı söyleyebilirim ama mor ve ötesi’nde hiç zorlanmadım. Çünkü “Dünya Yalan Söylüyor” öyle bir albümdür ki sadece grubun kendisi değil; bu listedeki hiçbir grup yanına bile yaklaşamamıştır… Benzersiz bir sound yakalamışlardı. Fikret Kızılok cover’ı “Sevda Çiçeği”, “Acaba Haber Türk’e gönderme mi var?” diye düşündürten “Cambaz”, “Bir Derdim Var”, klibinde tek boyutlu kartona dönüştükleri “Aşk İçinde” ve “Uyan” albümün öne çıkan parçaları oldu. Neredeyse albümün hepsini sayacaktım, çünkü tüm şarkılar kusursuzdu. Özellikle de Şebnem Ferah düeti “Yardım Et”in yeri bende ayrıdır.

Athena-Konser-Rock-n-Coke

2- ATHENA – Altüst: Fark edeceğiniz üzere bu yazı serimin 3 bölümünde de birçok sanatçı ve grubun ilk albümünü ya da erken dönemlerden albümlerini seçtim. Fakat “One Last Breath”ten beri tüm albümlerine sahip olduğum ve severek dinlediğim Athena’nın son albümünü seçtim, çünkü kendilerini bayağı bayağı aştılar ve ikinci sırayı hak ettiler. Hatta mor ve ötesi “Dünya Yalan Söylüyor”u yapmasaydı birinci bile olabilirlerdi. Bu albümün kritiğini önceki köşe yazılarımın birinde yaptığım için burada noktalıyorum.

MFO-Konser-Rock-n-Coke

3- MFÖ – M.V.A.B.: Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur’dan kurulu olan efsanevi grubu ilk 3’e sokmayacaktım da kimi sokacaktım? Tıpkı kendi isimleri gibi albümün ismini de baş harflerle kısaltmışlardı. Albümün adını veren “Mazeretim Var Asabiyim Ben”den son şarkı “Sonrası Rüyalar”a kadar sizi kaliteli bir müzik serüveni bekliyor bu albümde… Tabii ki bana göre albümün en iyi şarkısı sözlerini Fikret Kızılok’un yazdığı, müziğini Fuat Güner’in bestelediği “Sakın Gelme”…

EFE-YAGMUR-FERMAN-OZGUR-CEM-IMZA-MANGA-CD

4- MANGA – +: Evet, belki maNga grubu bir sonraki albümlerinde de kalitede istikrarını korudu ama benim açımdan ilk albümün yeri farklıydı. Ama ben bu albümün deluxe versiyonunu seçtim, çünkü Cem Karaca şarkısı “Raptiye Rap Rap”in harika bir cover’ı var albümde ve albümün klipleri DVD olarak sunulmuş… Koray Candemir’in “Kal Yanımda”da, Vega’nın “İz Bırakanlar Unutulmaz”da, Göksel’in “Dursun Zaman”da gruba eşlik etmesi albümün önemini yükseltiyor. İlk klip şarkısı “Bir Kadın Çizeceksin”den “Bitti Rüya”ya kadar diğer şarkılar da birbirinden güzel… Benim favorim ise “Yalan”…
5- MODEL – Diğer Masallar: Fatma Turgut solo albüm yapsaydı kesin bu yazı dizisinin bayanlarla ilgili ilk bölümünde yer alırdı fakat tıpkı Vega’nın vokalisti Deniz Özbey Akyüz gibi o da tüm enerjisini grubuna yansıtmış durumda… Herhalde bayan vokalistli grupları ayrı bir liste alsaydım birinci Model olacaktı ama sadece 4 tane frontwoman’lı grup seçtiğim için erkeklilerle beraber değerlendirmek zorunda kaldım. “Buzdan Şato”dan “Değmesin Ellerimiz”e, “Pembe Mezarlık”tan “Makyaj”a grubun en büyük hitleri bir best of’muş gibi bu albümde toplanmış adeta…

Redd-Trend-Show-Konser

6- REDD – 21: Redd severek takip ettiğim bir gruptur ve az kalsın onlardan albüm seçerken sırf Şebnem Ferah düeti “Sevmeden Geçer Zaman” olduğu için “Hayat Kaçık Bir Uykudur”u listeye alacaktım ama vicdanım Türkiye’nin nadir konsept albümlerinden birisi olan “21”e haksızlık etmeye müsaade etmedi. Evet, tüm Redd albümleri birbirinden güzel ama bu albüm Türkçe Müzik tarihinde farklı bir noktada duruyor. “Çığlık”tan başlayarak “Sukut”a kadar tüm şarkılar birbirini tamamlıyor, çünkü albüm bir insanın farklı yaş evrelerinden hayatını doğumundan ölümüne kadar irdeliyor. “Plastik Çiçekler ve Böcek”i tavsiye ediyorum ama 21 şarkıyı ayrı ayrı değil, sırasıyla dinlemeniz lazım albümü anlayabilmeniz için…
7- KARAPAKS – Akustik 1992-2009: Evet, her gruptan bir albüm koyuyorum listeme ama neyse ki bazı gruplar dağılıp farklı isimlerle ikiye bölündüler de işte o ekiplerden iki albüm koyabildim. Bunlar Karapaks ve Mavi Sakal ile Kargo ve Maskott… Karapaks’ın bu albümü biraz da Mavi Sakal’ın Oğulcan Çınar’lı döneminin bir best of’u gibi… “Al Beni”den “Kan Kokusu”na kadar rock klasikleri var bu albümde… Mavi Sakal’ın tüm zamanlarının en sevdiğim şarkısı “İki Yol”dur… Hatta bu yüzden “İki Yol” single’ını alıp defalarca dinlemiştim. Yeni versiyonunda en sevdiğim rockçı Şebnem Ferah’ın eşlik etmesi beni epey sevindirmişti. Çünkü beğendiğim rock şarkıları dinlerken bazılarını Şebo’ya yakıştırıp onun söylediğini hayal ederdim. Bunlardan bir tanesi de “İki Yol”du… Amma kuantum yapmışım be!
8- MAVİ SAKAL – Yeniden!: Güven Erkin Erkal’ın “Kaset Zamanları” derlemesinde yer verdiği gruplardan birisi de Mavi Sakal’dı ve Yok Öyle Kararlı Şeyler adındaki ilk kez duyduğum grup “Çektir Git”i yeniden bu proje için yorumlamıştı. Vokalist Erdem Topsakal’ın ses rengi bana Direc-t grubundan Bilge Kösebalaban’ı hatırlattı. Gerçekten de Mavi Sakal’ı kaset zamanlarında kuzenlerimle beraber dinlerdik. Tibet Ağırtan, Mavi Sakal’a geri dönüp de eski şarkılarını CD formatında yeniden yorumladığında çok sevinmiştim, ki bu şarkılardan birisi de “Çektir Git”… Ayrıca “Şaşkın” da en az onun kadar Türkçe Rock Müziği’nde yer etmiş bir şarkıdır.

Direc-t-Trend-Show-Konser

9- DIREC-T – Son Ağaç: Aslında bu listeye sırf bana göre Türkçe Rock Müziğinin en sağlam şarkılarından olan “Hasret”in varlığı nedeniyle “Rus Kozmonotları”nı sokmayı düşünüyordum ama web sitemize özel röportaj vererek site ekibini mutlu eden Bilge Kösebalaban’ın vokalistliğini yaptığı Direc-t grubunun “Son Ağaç” albümünde kendilerini aştıklarını düşündüğümden dolayı son anda caydım. Albümde “Seks Seks Seks” ve “Hadi Hadi” gibi enteresan ama başarılı coverlar da mevcut. Albüme adını veren şarkıdan “Bana Ne”ye kadar albümü bütün olarak çok seviyorum. Direc-t grubu CD zamanlarında çıkmış olsa da “Kaset Zamanları” projesinde birazdan değineceğim Bulutsuzluk Özlemi grubundan “Kütürdet Beni Rutubet”i coverlayarak bana göre o CD’nin en başarılı yorumuna imza attığını eklemeden geçemeyeceğim.
10- ÜÇNOKTABİR – Sabaha Karşı: ÜçNoktaBir grubunu isimleri Spitney Beers olduğundan beri gerek konser, gerekse albüm olarak takip ediyorum. Hiç unutmam, “Barda” filminin şarkısı “Dediler Ki”yi ilk çıkardıklarında Nejat İşler gibi “Barda” filminin oyuncularıyla beraber Okan Bayülgen’in “Makina” programına konuklardı. Ben de o sıralarda Kanal D binasında çalışıyordum ve kuzenimle arkadaşlarına davetiye ayarlamıştım. Beraber programı izlemeye gitmiştik. “Dediler Ki” şarkısını ilk olarak prova yapılırken duymuştum, sonra ise tabii seyirci olarak stüdyoda izlemiştim ve çok beğenmiştim. Albümlerini de çıkar çıkmaz almıştım. “Ölmeden Ünlü Olsam” başta olmak üzere diğer şarkılar da çok hoşuma gitmişti. Bu arada büyük bir pişmanlık duyuyorum, keşke bu yazı serisinin ilk bölümüne Melis Danişmend’in solo albümü “Daha Az Renk”i ve eskiden techno müzik yapan Deniz Arcak’ın rock ağırlıklı albümü “Kıpır Kıpır”ı da koysaymışım. Aslında aklıma gelmişti ama Melis’in albümünü fazla akustik bulduğum için, Deniz Arcak’ın da albümde bir iki pop şarkısı olduğu için elemiştim. Ama Nazan Öncel’den ne eksikleri vardı ki? Neyse, en azından Danişmend’i rock grubu vokalisti olarak yazı dizime sokmuş oldum…
11- EGOİST – Artık Yeter: Yurt dışında birçok ödülleri bulunan Taşkıran kardeşlerin kurdukları “Egoist” grubunun Türkçe Rock Müziği tarihinde önemli bir yeri vardır. Meltem Taşkıran benzersiz sesiyle herkesi mest ederken aynı zamanda bir Kurtalan Ekspres üyesi olan Eser Taşkıran besteciliğini ve virtüözlüğünü konuşturuyor. Bu öyle bir aile albümü ki anneleri Necla Taşkıran bile gruba ismini veren “Egoist” şarkısını yazmış. Grup, “Üniversiteli” şarkısıyla üniversite bitirmenin günümüzde artık ne kadar önemsiz olduğunu daha 19 yıl önceden öngörmüş. Albümü adını veren “Artık Yeter” ve “Bilene Sor” da albümün ön plana çıkan şarkıları olmasına rağmen bana göre albümün en iyisi “Hakkın Yok”…
12- ÜNLÜ – Son Defa: Tıpkı Egoist, Redd ve Athena grupları gibi Ünlü grubu da iki kardeşin liderlik ettiği bir grup… Hatta grubun adı Tayfun ve Mehmet kardeşlerin soyadından geliyor. Grup ilk olarak Erkin Koray cover’ı “Estarabim” ile dikkat çekmişti ama rock tarihine adlarını altın harflerle yazdırmalarının asıl nedeni “Rüya”ydı.

VEGA-IMZALI-CD

13- VEGA – [Tamam] Sustum!: Albüm seçerken en çok zorlandığım gruplardan birisi Vega’ydı. Ben de bari 90’lı yıllardan kalma olsun diye ilk albümü seçtim. Albüme adını veren şarkı onları meşhur etmişti ama “Vakit Varken”den “Dokunsana”ya kadar albüm baştan sona sağlam parçalarla dolu… Özellikle de “Alışamadım Yokluğuna” büyük bir klasik olmuştu. Tıpkı Oya Bora ve Eda & Metin Özülkü ikilileri gibi gruba liderlik eden vokalist Deniz Özbey ile gitarist Tuğrul Akyüz evlenmişti.

Kargo-Trend-Show-Konser

14- KARGO – Sevmek Zor: Kargo sürekli takip ettiğim gruplardan birini teşkil ediyor ama bence vokalistleri Koray Candemir’ken grup altın çağını yaşıyordu. Onların albümlerini seçerken de çok zorlandım. Sırf “Şairin Elinde” olduğu için de “Sevmek Zor”da karar kıldım. Ama “Çünkü Çok Zor”dan M.Ş.Ş.’nin söylediği “Bad’lik Amiri”ne kadar boş bir şarkı yok albümde zaten… Ama keşke kendimi bir albümle değil de iki albümle sınırlandırsaymışım da Şebnem Ferah düeti “Kalamış Parkı” ve “Boğaziçi”nin olduğu “Yalnızlık Mevsimi”ni de listeme sokabilseymişim.

Turgay-Suat-Yaman-Ekrem-Tarcan-Kerim-Sebati-Levent-Martina-Stuffer-Tarhan-Hasan-Ali-Can-Yucel-Baskinci-Ilker-Balic-Mert-Zaim

15- GRİPİN – Hikayeler Anlatıldı: Ailemde en ünlü kişinin ben olduğumu sanıyorsanız aldanıyorsunuz. Televizyoncuyken muhabirlik yapmam, Michael Jackson’ın “Behind The Mask” klibinde görünmem, sosyal medya ünlüsü olmam falan tarihte bir iz bırakmamı sağlamaz büyük ihtimalle ama tarihe irili ufaklı iz bırakan benden çok daha ünlü akrabalarım var. Hatta ben yanlarında ünsüz sayılırım. Örneğin karikatüristlik ve grafikerlik yapan dayım Levent, Viyana’da caz gruplarında yıllardır çalmıştır ve gruplarının CD’leri, kasetleri bile vardır. Çizdiği resimler kitaplarda ve karikatür dergilerinde çıkmaktadır. “Ses” dergisi onun yarattığı Şebnem karakterine benzeyen kızı bulmak için yarışma bile açmıştır. İtalyan bir ressamla evlidir. Dedem Kerim Sebati Tarhan’ın mesleği ressamlık, desenatörlük ve heykeltıraşlıktır. Vefat ettikten sonra adı Didim’deki bir sokağa verilmiştir, Avrupa’da kazandığı ödüllerle yabancı medyada bile çıkmıştır ve Wikipedia’daki Türk ressamlar listesinde adı yer almıştır. Resim yeteneğimi onlardan almış olmalıyım. Ayrıca tüm Türk Musikisi enstrümanlarını çalmaktaydı ve Munir Nurettin Selçuk onu gençken yanına almak istemiş ama dedemin babası bunu engellemiş. Subay olan diğer dedem Suat Tarcan, aynı zamanda profesyonel futbol hakemliği yapmıştır. Onun babası son Osmanlı İmparatorluğu paşalarından Ekrem Tarcan’dır ve Meydan Larousse’da kendisine yer ayırmışlardır. Ekrem Paşa’nın erkek kardeşi ise Hasan Ali Yücel’dir. Neden soyadı kanunu çıkınca birisi Tarcan, diğeri Yücel soyadını aldılar, sormayın, çünkü orasını ben de bilmiyorum. Onun oğlu ve dolayısıyla dedemin kuzeni hepinizin bildiği gibi ünlü şair Can Yücel’dir ve Yeni Türkü grubu bazı şiirlerini şarkı sözü haline getirmiştir. “Asmalı Konak”taki Haydar karakteriyle başta olmak üzere Türk sinema ve dizi tarihine adını yazdıran rahmetli Yaman Tarcan da babamın amcasının oğludur. Yaman Amca’nın ablası ise ünlü yazar Tuba Çandar’dır ve kızlık soyadı Tarcan olan Tuba Hala’nın şu anki soyadının Çandar olmasının nedeni ise eşinin ünlü gazeteci Cengiz Çandar olmasıdır. Ünlü televizyoncu Ali Baskıncı uzaktan akrabamdır ve onun yeğenlerinin de başarılı bir TV kariyeri vardır. Teyzemin oğlu Mert Zaim ise tiyatrocu ve reklam oyuncusudur. Bütün bunları neden mi yazıyorum? Sadete geleyim o zaman. Demin bahsettiğim kuzenim Mert’in baba tarafından kuzeni Gripin grubunun davulcusu İlker Baliç de ondan… Fakat Gripin’i listeme almak için torpil yapmama gerek yok, böyle bir bağlantım olmasaydı bile onlar Türkiye’nin en önemli rock gruplarından… Onlara ait favori şarkım ise bu albümden “Elalem”…
16- KURBAN – Sert: Gerçekten de adı gibi sert olan bir albüm bu… Barış Manço’nun “Sarı Çizmeli Mehmet Ağa”sı, “Ağlama Değmez Hayat”ı ile “Lambaya Püf De”si ve Cem Karaca’nın “Namus Belası” hiç bu kadar sert olmamıştı! Ayrıca grubun ilk albümlerinde bulunan “Yalan”ın da daha sert bir versiyonu bulunuyor albümde…
17- DUMAN – En Güzel Günüm Gecem 1999-2006: Bu listeyi yapana kadar Duman’ı bu kadar sevdiğimi fark etmemiştim. Elbette ki beğenerek dinliyordum ama kafam o kadar karıştı ki sürekli albüm ismi değiştirmek zorunda kaldım. Sonunda Erkin Koray, Karapaks ve Bulutsuzluk Özlemi’nin “Greatest Hits”lerini seçmemin rahatlığıyla onların da best of derlemesini koyayım bari dedim. Hem de 2007’ye kadar çıkardıkları tüm video klipler de DVD olarak CD’nin yanında hediye olarak veriliyor. Sezen Aksu cover’ı “Her Şeyi Yak”, “Köprüaltı”, “Oje”, “Hayatı Yaşa”, “Bebek”, “Belki Alışman Lazım”, “Seni Kendime Sakladım”, “Bu Akşam” gibi hitleri tek albümde toplanınca geriye pek bir seçenek kalmıyor zaten… Listeme stüdyo albümlerini koymaya özen gösterdiysem de mecburiyetten birkaç istisna yapmak zorunda kaldım.
18- KURTALAN EKSPRES – 3552: Barış Manço vefat ettikten sonra grubu dağılmadı ve yollarına onsuz devam ettiler. Örneğin Barış Manço, Cem Karaca, Barış Akarsu, Yavuz Çetin ve Bahadır Akkuzu anısına yaptıkları “Göğe Selam” serisi büyük ilgi gördü. Özlem Tekin’den Teoman’a, Model’den Emre Aydın’a, Fuat Güner’den Bülent Ortaçgil’e efsane bir konuk listesi vardı bu serinin ama ben “Göğe Selam” serisini bir proje albümü gibi düşündüğümden ve proje albümlerini kategori dışı bıraktığım için rahmetli Bahadır Akkuzu’nun vokalistliğini yaptığı “3552” albümünü listeme sokmaya karar verdim. Barış Manço’nun ansına yazdıkları “Ardından” şarkısı albümün can alıcı noktalarından biriydi. “Nazar Eyle”yi Akkuzu çok güzel yorumlamıştı. Egoist grubunun vokalisti Meltem Taşkıran da şarkı sözleri ve geri vokalleriyle kardeşinin de bulunduğu gruba destek vermiş. Albümün lokomotif şarkısı olarak “Mor Elbisen” dikkat çekiyor.

Kurtalan-Ekspres-Auto-Show-Konser

Hazır Kurtalan Ekspres’ten söz açılmışken, bir konser anımdan bahsetmek istiyorum. Evet, grubu 2002 yılında da canlı izlemiştim ve o konser anımı zaten http://www.tst.gen.tr/konser/yuregimdekibarissarkilari.htm adresinde anlatmıştım. Ama Bahadır Akkuzu vokalistken 12 Ekim 2008 günü Kurtalan Ekspres’i full kendileri verdikleri bütün bir konserde izlediğimin ayrıntılarını herhangi bir internet ortamında yazmamıştım. İstanbul CNR Expo Fuar Merkezi’nde düzenlenen Auto Show 2008’de Melike Öcalan’ın sunduğu Asimo Show’u bir kenara bırakalım; benim için en önemli olay Kurtalan Ekspres’in verdiği özel konserdi. Barış Manço ve Cem Karaca’nın şarkılarıyla onları; Aşık Veysel’i, Barış Akarsu’yu andılar konserde… Çok duygulanmıştım, çünkü orkestra aynı orkestraydı. Hala çok iyi çalıyorlardı. Bahadır Akkuzu, Ahmet Güvenç, Eser Taşkıran müzikal bir şölen vermişlerdi ama solist Akkuzu’ydu; Barış Manço’nun sesi değildi. Yine de hep konserlerine gitmek istemiştim. İyi ki Auto Show’a gitmişim o sene… Benim için sürpriz olmuştu ve Bahadır Akkuzu da 10 ay sonra maalesef hayatını kaybetmişti. Bir daha da şahit olamam böyle efsanevi bir kadroya…

DSCF5636

19- BATI YAKASI – Batı Yakası: Az kalsın çok büyük bir hata yapıyordum. Tam yazımı bitirmişim, görselleri ayarlamışım filan… Aklıma Aptülika’nın Batı Yakası’nın albüm kapağı için çizdiği, rock camiasının yerli ve yabancı efsanelerini karikatür şeklinde bir araya getirdiği resim geldi. Gerçi aralara Madonna, Ray Charles, Bob Marley, Prince gibi başka tarzlardan isimler de karışmıştı. Albümün kapağında hepsini göremiyorsunuz, CD kartonetini açtığınızda poster şeklinde karikatürün devamına ulaşabiliyorsunuz. Freddie Mercury’den Elvis Presley’e birçok efsane varken Michael Jackson’a yer ayırmamaları ayıp olmuştu ama yine de Şebnem Ferah, Barış Manço, Aslı falan olduğu için kapak çok hoşuma gitmişti. Maalesef sonradan aklıma geldiği için CD’leri ve kasetleri dizdiğim fotoğrafa almamıştım bu albümü… Tekrar dizmeye üşendim. İdare ediverin. 😀 “Köle”den “Bana Her şeyi Anlat”a kadar bütün şarkılar birbirinden güzel… Benim favorilerim ise “Devrialem” ve “Sobe”…

pr_01_5394494_max

20- BULUTSUZLUK ÖZLEMİ – Bulutsuzluk 20 Yaşında: Bu listedeki gruplardan mor ve ötesi, Athena, Mazhar Fuat Özkan, maNga, Model, Redd, Mavi Sakal, Direc-t, ÜçNoktaBir, Vega, Kargo, Gripin, Kurban, Duman, Kurtalan Ekspres, 110, Ayna ve tabii ki Bulutsuzluk Özlemi’ni sahnede canlı izleme şansına eriştim. Maskott’u Kargo’nun bir uzantısı, 6. Cadde’yi de Emre Aydın’ın geçmişi olarak düşünürsek birkaçı hariç hepsinin konserini de izlemiş sayılıyorum. Ama öyle bir konser vardı ki kaçırdığım için büyük pişmanlık duymuşumdur. Bu da efsanevi grup Bulutsuzluk Özlemi’nin 20. yıl özel konseriydi. Neyse ki bir live albüm yaparak bu best of konserini gidemeyenler için CD formatında arşivimize sokma şansını elde etmemizi sağladılar. Aylin Aslım’dan Zuhal Olcay’a bazı sanatçılar ve bu listemdeki bazı gruplar “Acil Demokrasi”, “Yaşamaya Mecbursun”, “Güneye Giderken”, “Uçtu Uçtu” gibi rock klasiklerinde Nejat Yavaşoğulları ile düet yapıyorlar. Favorim tabii ki Türkçe Rock Müziğinin Kraliçesi Şebnem Ferah’ın eşlik ettiği “Sözlerimi Geri Alamam”… Yazımın önsözünde bahsettiğim “Kaset Zamanları” projesinde onların 3 şarkısı birden var. Mesela Baba Zula “Pastahanede”yi, Pinhani “Yıllar Sonra”yı coverladı.

Pijama

21- PİJAMA – Takma Kafanı: Benim de çevrem hep bateristlerden gidiyor valla. 😀 Gripin’in bateristinin uzaktan kuzenim olduğunu yazmıştım bu yazıda… Bende “Future Obscure” adlı CD’leri olan The Revolters grubunun bateristi Murat Şahin ile Christina Aguilera geldiği için beraber 3 gün “Var mısın, Yok musun?” stüdyolarında geçirmiştik. Onların CD’sini maxi single ve İngilizce olduğu için kategori dışı bıraktığımı söylemeliyim. Dayımdan da bahsetmiştim. Gökçe’nin bile kökeni bateristlik… Pijama grubunun ilk albümünde grubun bateristliğini yapan Fırat San ise bir Michael Jackson Fan Club sayesinde tanıştığım bir arkadaşım… Soyadı “San”ın size tanıdık gelmesinin nedeni amcasının Ahmet San olması… Kendisi aynı zamanda bir organizatör ve özellikle Taksim’de 80’li 90’lı yılların müziklerinin çalındığı partilerin vazgeçilmez bir DJ’i… Az dağıtmadık onun kulüplerde çaldığı şarkılarla… Hatta bir delilik yapıp iki arkadaşımla beraber sahneye atlayıp dans etmişliğim bile vardır. 😛 Albümün ilk klip şarkısı “Hep Aynı”da Fırat’ın Michael Jackson Türkiye yöneticisi Davut Baysal’ın yaptırdığı Moonwalker pozlu Michael Jackson t-shirt’ünü ve Beat It ya da Thriller tarzı bir kırmızı ceket giydiğini görebilirsiniz. “Tek Dikişte” klibinde giydiği Fight Club t-shirt’ünü de biliyorum, çünkü onu da partilerde çok giyer. Nilüfer’in “Boşvermişim Dünyaya” adlı klasiğini başarılı bir şekilde rock müziğe uyarlamışlardı. Aslında tarzları Athena’nın ilk dönemlerinde yaptığı ska’ya çok yakın…

The Revolters
22- 110 – Atomların Harika Dünyası: Aslında 110 tam olarak rock yapmıyor. Elektronik öğeler de barındırıyor içinde… Yine de rock çerçevesinde değerlendirebiliriz. Sonuçta Teoman da “Rüzgar Gülü” gibi bazı şarkılarının remix’lerini yapmıştı. Özlem Tekin’in de “Yol” gibi epey sert elektronik şarkıları var. Şebnem Ferah bile “Fırtına”da o techno tarza kaymıştı. Onların o şarkılarını ve Prodigy’nin bazı şarkılarını çok sevdiğim için “Bitti mi?”yi ilk duyduğumda çok hoşuma gitmişti ve hemen albümlerini almıştım. Hala severek dinlerim. “Tuzak” ve “Gölge” de en az “Bitti mi?” kadar güzeldir.

110-Trend-Show-Konser

23- MASKOTT – Tuval: Koray Candemir, bu yazı serisinin en şanslı ismi sanırım… Çünkü hem solo, hem Kargo, hem de maskott olarak 3 albümüyle tek albümle sınırlandırılan bu listelerde yerini aldı. Üstelik maNga’nın albümünde düetinin bulunmasını saymıyorum bile… Koray ve Serkan Çeliköz, Kargo’dan ayrılıp maskott grubunu kurmuşlardı. “Nadas” ve “Melekler Şehri” albümün öne çıkan parçaları olmuştu. Onların yanı sıra “Ay Işığı”nı da tavsiye ederim.
24- TURGAY & FREKANS – Derin Boşluk: Bora Turgay ile yaptığım röportajda resmen kişisel çıkarlarım nedeniyle hiç utanmadan sanatçıdan sahne adı olarak neden tıpkı Mirkelam, Tüzmen gibi soyadı olan Turgay’ı değil de adından üretilmiş olan Boran’ı seçtiğiyle ilgili hesap sormuştum. 😛 Bunun nedeni adını beğenmemem değildi, sadece Turgay adında 90’lı yıllara ait bir popstar olmasını dilemiştim. Ama diğer tarzlarda Turgay isimli olanlar var. THM sanatçısı Turgay Başyayla’nın yanı sıra rock camiasında Athena grubunun eski baterisi Turgay Gülaydın ve Frekans grubunun vokalisti Turgay Asan var! Hem de 90’lı yıllardan! Albümde “Yeni Baştan” ve “Zaman Geçer” gibi sert şarkılar ön plana çıksa da benim favorilerim biraz daha soft olan “Gölgeler Uyanmadan” ve “İhanet”… O kadar güzel gitar soloları var ki, Guns’n Roses ve Aerosmith gibi yabancı gruplardan geri kalır yanı yok.
25- AYNA – Dön Bak Ayna’ya: Göğe bir selam daha gönderiyorum ve Cemil Özeren’in anısına listeme bu albümü koyuyorum. Diğer vokalisti Erhan Güleryüz olan grup “Ay Menim Arzu Gızım” ve “Kiziroğlu Mustafa Bey, bir beyin oğlu, zor beyin oğlu”nu rock camiasına kazandırmasıyla bu albümden söz ettirmişti. “Elbette ömür biter, can gider ey sevgili! Aşkı sende bulana topraktan ötesi yok” gibi şarkı sözlerini hayatını kaybetmiş Cemil Özeren’in sesinden yıllar sonra duyunca insan bir tuhaf oluyor. Benim favorim ise Boney M’in “Rasputin”inin Türkçe versiyonu olan “Dön Bak Aynaya”…

Turgay-Suat-Tarcan-Ayna-Konserinde

29 Nisan 1999 Perşembe günü ise Fatih Üniversitesi’ndeki Ayna konserine gitmiştim. Ondan da bahsetmek istiyorum. Önce annem ve ablamla arkalarda oturuyordum. 2-3 tane fotoğraf çekmiştim, sonra dayanamayıp sahne önüne gelmiştim. Ben ilk önce ortama ısınamamıştım, çünkü henüz lisede okuyan birisi olarak ilk kez bir üniversite kampusündeydim. Rahmetli Cemil Özeren de benim bu durumumu fark etmişti, biraz beni izlemişti. “Ayna, Ayna!” diye tezahürat yapmayınca “Hadi sen de de!” der gibisinden beni işaret etmişti. Sonra ben de eşlik etmiştim bu tezahüratlara. Hatta zıplamaya da başlamıştım falan. Fakat konseri izleyen diğer ağabeyler üstüme düştüler, ayağıma bastılar. Konser sırasında havada paraşütle uçan birisi vardı ve bir ara öyle yakından geçmişti ki üzerime düşecek sanmıştım. Barış Manço anısına “Dağlar Dağlar” ve “Gülpembe”yi söylemişlerdi ama “Gülpembe”yi “Bizim iller sensiz, bizim iller sessiz” diye hatalı seslendirmişlerdi. Seyirciler “Hal Hal”ı da istemişti ama söylememişlerdi. Bayağı güzel bir konserdi, hatta konser çabucak bitti gibi olmuştu. Albümlerindekinden daha iyi çalmışlardı. Tam bir rock konseriydi.
26- 6.CADDE – 6. Cadde: Emre Aydın ve Onur Ela’dan kurulu olan 6. Cadde grubu, maNga’yı bile geçerek “Sing Your Song” yarışmasında birinci olmuştu. Grup olarak maNga daha sonra çok başarılı olsa da 6. Cadde grubu dağıldıktan sonra Emre Aydın da yaptığı solo albümler ve single’larla başarılı bir kariyer sürdürmekte… O yüzden bu albüm Emre Aydın’ın ilk dönemlerini belgelediği için önemli ve listeye girmeyi hak ediyor. Grup özellikle “Sabuha” adlı İbrahim Tatlıses cover’ıyla dikkat çekmişti. Emre Aydın’ın “Afili Yalnızlık” albümüne de aldığı “Git” şarkısının ilk versiyonu 6. Cadde’nin albümünde yer alıyor. “Sen ve Ben” başta olmak üzere diğer şarkılar da dinlenesi şeyler…

Batikan-Zorbey-Manco-Survivor-Adasina-Giderken-Turgay-Suat-Tarcan-ile

Ve işte bu kadar sayın rock severler… Bir araştırma konusunun daha sonuna geldik. Bu 3 bölümlük yazıda o kadar Barış Manço’dan bahsettim, tam yazımı sonlandırıp göndereceğim günün sabahı (06.06.2015) Manço’nun oğlu Batıkan Zorbey Manço’nun check-in’ini yaptım. Çok mutlu oldum, çünkü “Ben Barış Manço’nun hayranıyım, tüm albümleri var” dediğimde “Zaten karşıdan gelirken bıyıklardan anlamıştım. Babamınkilere benziyor” diye cevap verdi. Evet, itiraf ediyorum, yeni imajımda Barış Manço’dan esinlenme var. :’) Bunu zaten bir iki arkadaşım sezmişti, kendi oğlunun anlaması da beni sevindirdi. Daha sonra gate’de Batıkan’la hatıra fotoğrafı çektirdim. Tıpkı Michael Jackson’ın ağabeyi Jermaine Jackson ile 4 yıl evvel fotoğraf çektirdiğimdeki gibi buruk bir mutluluk oldu. Michael Jackson demişken, bir sonraki yazım büyük ihtimalle Michael Jackson ile ilgili olacak, çünkü ölüm yıl dönümü yaklaşıyor. O zamana kadar sağlıcakla kalın!

NOT: Bu yazı ilk olarak 09.06.2015 tarihinde http://www.sadecemuzik.net/Turgay-Suat-Tarcan/tuerkiyenin-en-yi-rock-grubu-albuemleri/Page-1.html adresinde yayınlanmıştır. Bu sayfadaki konser fotoğrafları TST’nin gittiği konserlerde bizzat kendisi tarafından ya da başkaları tarafından çekilmiştir. Bu yazı serisindeki imzalı CD’lerin sanatçılar tarafından TST’ye özel imzalandığını söylememize gerek yok sanırsak… Yazının ilk bölümü olan bayan rockçılar kritiğine geri dönmek için buraya tıklayın!

rock-grup-kapak

©2015 Sadece Müzik Net / Turgay Suat Tarcan

 

 


Article Categories:
Müzik
Likes:
0

Leave a Comment