banner
banner

Türkiye’nin En İyi Rock Albümleri 1

TÜRKİYE’NİN EN İYİ BAYAN SOLO ROCK ALBÜMLERİ

bayan-rock-kapak

Tüm rockseverlere selamlar;
Evet, bu kez rockçılar için yazacağım. O yüzden direk onlara seslendim. 1 yıldır sizlerle www.sadecemuzik.net sitesi üzerinden beraberim. Justin Timberlake konser kritiğimin üzerinden neredeyse 1 yıl geçti. Zaman ne kadar da çabuk akıyor, öyle değil mi? Hatta öyle çabuk geçiyor ki, 1 yıl evvel sizlere de sonradan bahsettiğim kafamdaki projeleri ancak tamamlamak üzereyim. Bundan sonra Michael Jackson’ın ölüm yıl dönümü için bir projem daha var. Ama illuminati, 90’lar, müzikal filmler gibi kapsamlı araştırmalar yapar mıyım, orasını bilemiyorum. Belki de sadece konser ve albüm kritikleri, röportajlarla döndürürüm köşemi… Belki de yeni şeyler belirir aklımda. Bilemiyorum. Ama yaklaşık bir yıl evvel Türkçe Rock Müziği ile ilgili bir projemin olduğunu yazmıştım. Bunu ancak gerçekleştirebiliyorum. Aklımdaki proje “Türkçe Rock Müziği’nin En İyi Albümleri” listesiydi. Bunu açıklamamamın nedeni sanal alemde fikrimin çalınmasını istemememdi. Elbette ki Blue Jean, Yüxexes, Rolling Stone, Billboard gibi dergiler buna benzer listeler yaptılar. Fakat internet sitelerinde o dergilerden alınma listeler dışında bir listeye rastlamamıştım. Umarım ilk kez ben yapmışımdır web siteleri arasında… Öyle olmasa bile zaten listemi 3 bölüm halinde sunmam farklılık yaratmış olabilir. Çünkü liste kalabalık olunca listemi 3’e böldüm. Kadınlar, erkekler ve gruplar olarak… Çünkü eğer hepsini bir arada verseydim yazım çok uzun olacaktı, ben de yazı dizisi yapmaya karar verdim. Listelerin şöyle bir özelliği var: Her bir şarkıcı yalnızca bir albümle katılabiliyorlar listeye ve bu albümlerin özelliği benim müzik arşivimden seçilme olmaları… E, bugün itibariyle 1170 albüme sahibim, varsın benim müzik arşivime albümü giremeyenler listemde yer almasınlar… :’) Zaten aralarından özellikle seçildiler. Yani albümüne sahip olup listelerime koymaya gerek duymadıklarım da oldu. Bayanlara öncelik tanıyarak ilk bölümü açıklıyorum.

Sebnem-Ferah-Popsi-Poster-Can-Kiriklari-Imzali-CD

1- ŞEBNEM FERAH – Kadın: O Türkçe Rock Müziğinin Kraliçesi ve tüm kategorileri bir araya getirseydim bile birinciliği ona verecektim. Ama hangi albümüne verecektim? Hepsi birbirinden güzeldi. Bir ara “Artık Kısa Cümleler Kuruyorum”u şampiyon yapacaktım, çünkü Şebnem Ferah hayranlarıyla yıllarca konserlerde ya da sanal olsun; gerçek mekanlarda olsun; sosyal ortamlarda takıldığım için biliyorum ki her Şebo Fan’ın favori şarkısı genelde “AKCK” albümünden çıkıyor ama bütün olarak bakıldığında konserlerde en çok çalınan şarkıların “Kadın” albümünde olması ve maalesef “Artık Kısa Cümleler Kuruyorum” albümü sanatçı tarafından üvey evlat muamelesi yapıldığından dolayı objektif davranmak durumunda kaldım ve “Yağmurlar” gibi soft şarkılardan tutun, “Vazgeçtim Dünyadan” gibi sert şarkılara kadar bir başyapıt olan “Kadın”ı ilk sıraya yerleştirdim. Bu albümden favori şarkım ise “İyi Gün Dostlarım”…

ASLI-GOKYOKUS-IMZALI-CD
2- ASLI GÖKYOKUŞ – Neresindeyim: Bütün bayan rockçıları severim ama Şebo’dan sonra benim için her zaman Aslı gelmiştir. Çünkü ilk albümü “Neresindeyim” öyle mükemmel bir albümdür ki son maxi single’ı “Büyüdük”te bile harika birkaç şarkı olmasına rağmen hala kendisinin bile ilk albümünü aşamadığını düşünüyorum. “Neresindeyim”den “Keşf’i Alem”e kadar albümdeki tüm şarkılar birer rock klasiği oldu. En sevdiğim ise “Sessizce”… Tabii ki Aslı’nın tüm albümlerinin hastasıyım ama ondan bir albüm seçerken hiç zorlanmadığımı söyleyebilirim.

3- ÖZLEM TEKİN – 109876543210: Özlem Tekin şu ana kadar her albümüyle ortalığı yıktı geçti. Aralarında alternatif pop tarzında olanlar da vardı, R&B ve hip-hop’a kaydığı da oldu, hatta elektronik sularda bile yüzdü ama son birkaç albümdür bildiğiniz epey sert, babalar gibi rock yapıyor kadın… Bir zamanlar Şebnem Ferah’ın kurduğu Volvox grubunda da çalan Tekin, artık rockçı sıfatını sonuna kadar hak ediyor. Belki de Özlem Tekin diskografisinde en başarısız albüm 1Ozlem-Tekin-Konser-Rock-n-Coke09876543210 oldu ama benim için en kaliteli, en iyi Özlem Tekin albümü de buydu. Değeri bilinemedi bu albümün… Klip şarkısı “Cinayet” bence albümün kimliğini doğru yansıtmıyordu. Yanlış bir hit seçimi olmuştu. “Kaf Dağı”ndan “Aşinayım Firara”ya kadar albüm bir şaheserdi. Favorim “A) Şık” mı, yoksa Prodigy etkileşimli “Adımı Söyle” mi, karar veremedim doğrusu…

4- SİBEL TÜZÜN – Hayat Buysa Ben Yokum Bu Yolda: Fotoğraf çektirdiğim 100’ün üzerinde ünlü olmasına rağmen Türkan Şoray ve Yeni Türkü vokalisti Derya Köroğlu ile beraber benimle birlikte fotoğraf çektirmeyi reddeden 3 sanatçıdan birisidir Sibel Tüzün… O gıcık reddedişine rağmen onu dinlemeyi bırakmadım, özellikle de rock tarzındaki albümü “HBBYBY”yı… Her ne kadar popçu kariyeri olsa da; Pentagram’ın “Popçular Dışarı” adlı live albümünün ismine ilham olacak kadar rock camiasından dışlansa da ve onu popçu olarak benimseyen bazı fanlarından da tepki alsa da bana göre Türkçe Rock Müziğinin en kaliteli albümlerinden birisine imza atmıştır. Evet, popçular kabullenemedi albümü, rockçılarsa önyargı ile baktılar. Benim gibi hem pop, hem rock dinleyen müzikseverlerden ise tam not aldığını düşünüyorum. “Büyü”den “Cennetin Çocukları”na albümdeki tüm şarkılar birbirinden güzel. Hatta öyle ki albüme ismini veren şarkıyı mı favori şarkım olarak seçsem, yoksa gitarlarda Demir Demirkan’ın olduğu “Alelade”yi mi, bilemedim. Bence birçok rockçıdan daha sağlam ve sert rock yapmıştı Tüzün bu albümde… Belki de çekemediler.
5- ÖZGE FIŞKIN – Kilitler: Önceki yazılarımdan hatırlayacağınız üzere Özge Fışkın’ın “Bir Avuç Fotoğraf” ve “Her Şeyin 1 Zamanı Var” adlı 2 CD’sini satın almıştım ve beğenmiştim. Yine de bir insanın ilk albümünün yerini pek tutmuyor sonradan çıkanlar galiba ya… Cenk Eroğlu’nun gitarları ve vokalleri; Levent Yüksel’in ise bası, flütü, cümbüşü ve “Unutulurmuş” adında düeti var albümde… Daha ne olsun? İlk şarkı “Bıraktım”dan son şarkı “Kalbinden Vursun”a kadar sizi keyifli bir müzik yolculuğu bekliyor albümde… Ama benim asıl favorim sanırım “Neşter”…

6- UMAY UMAY – Umay Umay: Tabii ki Umay Umay’dan önce rock müziği 70’ler ve 80’lerde deneyen kadınlar oldu. Bunlar Füsun Önal, Ayşegül Aldinç, Zerrin Özer ve Selda Bağcan’dı. Fakat bu isimler tamamen kariyerlerini rock müziğe yöneltmedikleri için rockçı sayılmadılar. Her ne kadar Şebnem Ferah, Volvox grubunu kurarak rock müziğinin bayanlar ligini başlatsa da tamamıyla rock olan bayan vokalli ilk Türkçe sözlü albümü Umay Umay yapmıştı ve bu albümü kült statüsünde değerlendirmek gerekiyor. “Bozdur Yeminleri” ve “Böl Beni” gibi şarkılar kazandırdı Türkçe Rock Müziği tarihine… Barlas Erinç ilk önemli bestelerini bu albümde kullandı. Geri vokallerde geleceğin rock starları Şebnem Ferah, Özlem Tekin, Teoman ve Barlas Erinç vardı. Favorim tabii ki sonradan Emre Aydın’ın da coverladığı ve geri vokalinde Şebo’nun olduğu “Hareket Vakti”…

Aylin-Aslim-imzali-CD-Gelgit-Gulyabani

7- AYLİN ASLIM – Canını Seven Kaçsın: Aylin Aslım, elektronik tarzındaki ilk albümü “Gelgit” ile büyük bir başarı kazansa da, daha o zamanlar bile Özlem Tekin’e benzetilen Aslım, daha sonraki albümlerinde içindeki asıl sevda olan rock müziğe yönelmişti. Elektronik olsun, rock olsun; tüm albümleri güzel olduğu için Aylin Aslım’ın diskografisinden bir seçim yapmak da zor oldu benim için… Hatta defalarca albüm ismini değiştirdim. Sonunda “Canını Seven Kaçsın”da karar kıldım. Albümün en enerjik şarkısı “Hoşuna Gitmedi mi?-Kızkaçıran”… Ama ben özellikle dikkatinizi “Güzel Günler”e çekmek istiyorum.
8- AYDİLGE SARP – Küçük Şarkı Evreni: Aydilge ilk çıktığı zamanlar askerdeydim. Görevimi resepsiyonda yapıyordum ve resepsiyonda kampçılar için sürekli Kral TV açık olmak zorundaydı. Artık aynı şarkılardan bıkmıştık, hatta bazen aynı klipler döndüğü için TV’yi kapatırdık. Serdar Ortaç tarzı şarkılar çok revaçtaydı. İşte o yüzden ne zaman Aydilge’nin klibi çıksa kulaklarımın pası silinirdi. Günde kaç kez çıkarsa çıksın bıkmazdım. Hatta Erdek’te çarşı iznimde gidip CD’sini de almıştım. Elbette ki Aydilge sonraki albümlerinde de bu kaliteli çizgisini sürdürdü ama askerlik hatıram olduğu için bu albümün bende yeri farklıdır ve en sevdiğim şarkısı da işte bahsettiğim klip: yani “Yalnız Değilsin”… Hatta öyle bir askerlik hatırası ki, “Tuğyan” adındaki şarkı bana komutanımı hatırlatıyor, çünkü komutanımın soyadı Tuğyan’dı. 😀 Bu arada sonradan öğrendim ki Aydilge, benim babamın iş yerinden arkadaşının yeğeniymiş.
9- EVREN MEVLANAOĞLU – Hayat Tual’im: Her ne kadar yarışma sonrası çok albüm yapan yarışmacı olsa da Popstar yarışması popstar çıkaramadı. Ama eğer “Hayat Tual’im” adlı albüm toplatılmasaydı yarışmadan bir rockstar çıkabilirdi. Evren’in albümü o kadar güzeldi ki yazık olduğunu düşünüyorum albüme… Hele hele “Beni Sarsmasan” adında öyle bir şarkı var ki, Evren Mevlanaoğlu benzersiz vokal performansını konuşturmuş, adeta gövde gösterisi yapmış. Kendisi sitemize röportaj da vermişti. Ayrıntıları o röportajdan okuyabilirsiniz.

DSCF5527
10- NİLÜFER YUMLU – 12 Düet: Ne zaman bir rock konserine gitsem dikkatimi rockçıların Nilüfer, Ajda Pekkan ve Sezen Aksu’nun pop şarkılarını rock şeklinde yorumlamaları çekmişti. Hatta Gripin ve Pijama albümlerinde de bunu yaptılar. Bu coverları çok beğenen yılların popçusu Nilüfer eski şarkılarını rock olarak yorumlamak istedi tabii ki. Bu yüzden “12 Düet” ve “13 Düet” adlarında rockçıların kendisine eşlik ettiği harika iki albüm yaptı. Kimler yoktu ki bu albümde? Uzun uzun bunları http://www.tst.gen.tr/Konser/aileicisiddeteson.htm ve http://www.tst.gen.tr/Konser/13duet.htm adreslerinde anlatmıştım. Aralarından seçim yaparken de “Erkekler Ağlamaz”da Şebnem Ferah’ın varlığı nedeniyle “12 Düet”te karar kıldım. Evet, belki Nilüfer 2015 için “Kendi Cennetim” albümünü yapmış olabilir ama bence bu rock serisinin devamı da gelmeli. Büyük ihtimalle “14 Düet” adı verilecek olan projede de Nilüfer’in yıllar evvel yorumladığı Kayahan şarkıları da olmalı. Nasıl olsa yasak Kayahan vefat etmeden önce vasiyetmiş gibi kalkmıştı.

11- PAMELA SPENCE – Eğer Dinlersen…: Tıpkı Aslı gibi Pamela da Teoman’ın vokalistliğinden bugünlere gelmişti. “Tuhaf Şey”, “Şuna da Bak” gibi harika hitlerin bulunduğu albümde tabii ki lokomotif şarkı “Ayrılamayız Biz”… Daha sonraki albümlerini de severek takip ettim ama artık Pamela pop rock yapmpamela-imzaıyor. Elektronik Pop yapıyor. Bu yüzden eski albümlerinin değeri daha çok artıyor.
12- KUTSAL KOÇER – Susuzluğun Geçti mi?: Bu 16 kadından yarısının, yani 8’inin konserine gitmişim. Bunlar Şebnem Ferah, Aslı, Özlem Tekin, Aylin Aslım, Aydilge, Nilüfer, Melis Danişmend ve Pamela… Sibel Tüzün’ü ise Kıbrıs’a uçurmuştum. Kutsal’ı ise kendi konserinde olmasa da sahnede canlı izlemiştim. Çünkü Kutsal, Ceren Tügen’den önce Şebnem Ferah’ın vokalistliğini yapıyordu. Daha sonra kendi kanatlarıyla uçmaya karar verdi… Tüm söz ve müziklerine kendisi imza atan Kutsal, artık Amerika’da yaşıyor. Albümün öne çıkan şarkısı ise “Gözlerim Ağlıyor”…
13- MELİS DANİŞMEND – Daha Az Renk: Evet, bu yazıyı www.sadecemuzik.net sitesi için yazmıştım ama kendi web sitem www.tst.gen.tr ‘ye aktarırken listeye koymadığım için pişman olduğum 2 albümü de eklemeye karar verdim. Bunlardan birisi “Nasıl olsa üçnoktabir’in albümünü gruplar kategorisine koyacağım” diye düşündüğüm ve fazla akustik bulduğum için rock çerçevesinde değerlendirmeye gerek görmediğim Melis Danişmend’in “Daha Az Renk” adındaki solo albümüydü. Grubuyla rock yaparken Danişmend, kendi solo albümüyle biraz daha indie sularda yüzüyordu. Piyano fazlasıyla ön plana çıkıyordu. Yine de rock kökenli bir sanatçı olduğu ve gitarlar da kullandığı için sonradan listeme almaya karar verdim. “Büyük Kaçış”, “Ucuz” ve “Kettle”a dikkat! Benim favorim ise “Her şey Normal”…
14- DENİZ ARCAK – Kıpır Kıpır: Evet, albüme adını veren şarkı bir pop şarkısı. İşte bu yüzden yazımın “Sadece Müzik” sitesinde yayınlanan orijinal versiyonunda bu çok sevdiğim albümü koymamıştım. Ama çıkış şarkısı “Eyvallah” da dahil olmak üzere rock alt yapılı şarkılar ağırlıklıydı albümde… Ve bu yüzden TST Interactive’e yazımı aktarırken Melis Danişmend’le beraber sonradan eklediğim iki sanatçıdan birisi oldu Deniz Arcak… Kendisini techno müzik yaptığı zamanlardan beri severek takip ediyorum. 90’lı yıllara damgasını vuran Arcak, bu albümüyle 2000’li yıllara da damgasını vurarak iyi bir geri dönüş yapmıştı. Albümdeki gitarları Özkan Uğur, Fuat Güner ve rahmetli Yavuz Çetin çalıyor. Daha ne olsun? MFÖ’nün “Bazen”i harika bir şekilde coverlanmış. “Bırakın Beni”ye özellikle kulak kabartmanızı rica ediyorum. Yavuz Çetin’in gitar soloları muhteşem… Fuat Güner’in geri vokal yapması ise şarkıya MFÖ havası katmış. Aah ah! Yıllar evvel Taksim’de yürürken Deniz Arcak’la karşılaşmıştım da yanımdaki arkadaşımdan çekindiğimden dolayı fotoğraf çektirememiştim. :'(

15- GÖKÇE DİNÇER – Böğürtlenli Reçel: Uzun yıllar bateristlik yaptıktan sonra kendi solo albümünü yapan Gökçe, özellikle bu albümdeki “Vay Be Ben Neymişim?” şarkısıyla adından söz ettirmişti. Albümdeki ilk hiti ise “Aradım Seni”ydi. Benim albümdeki favorim ise “Senden Önce”… Fakat “Tuttu Fırlattı” single’ı popüler olduktan sonra maalesef o da popçu oldu. Maalesef dememin nedeni popa karşı olmam değil. Ben de pop dinlerim ama zaten pop müziği yapan birçok isim varken kendi rock kimliklerinden vazgeçenlere üzülüyorum. Bu arada Gökçe’yi ben Gürsoy Koleji’nden tanırdım, çünkü aynı okula giden ablamın lise sıra arkadaşıydı kendisi… Bir de o sınıfta kim vardı dersiniz? Pal FM’de DJ’lik yapan ve SadeceMuzik.Net sitesi ekibinden Aykut Balcı!
16- NAZAN ÖNCEL – Sokak Kızı: Bazı rockçılar pop müziğe geçiş yapadursun; tıpkı Nilüfer ve Sibel Tüzün gibi popçu Nazan Öncel de bir dönem rock müziği yapmıştı. “Göç”, “Sokak Kızı” ve “Demir Leblebi” üçlemesi tıpkı Sezen Aksu gibi beste fabrikatörü olan Öncel’in kariyerinde rock tarihi açısından önemli bir yer teşkil ediyor. Aslında favorim en sevdiğim Nazan Öncel şarkısı olan “Gidelim Buralardan”ı da içinde barındıran “Göç” albümü, fakat o albüm rock müziğin yanında biraz daha akustik kaldığı için “Sokak Kızı”nı seçtim. Albüme adını veren şarkının yanında “Erkekler de Yanar”, “A Bu Hayat” da büyük hit olmuştu zamanında… Sezen Aksu’nun geri vokallerini yaptığı “Bırak Seveyim Rahat Edeyim”e de dikkat!

Tabii ki Şebnem Ferah, Türkçe Rock Müziğinin Kraliçesi olmaya devam edecek. http://www.sebnemferahclub.com/haziran-ayi-konusu/sebnem-ferah-ve-diger-kadin-vokaller.html adresindeki yazımdan nedenlerini okuyabilirsiniz. Yazımı sonlandırırken yine 2015 ölümlerine dikkat çekmek istiyorum. Son yazımdan beri ölümler yine devam etti maalesef. San Martin de Burzaco takımının futbolcusu Emanuel Ortega, Juventud Unida takımından Alexis Valenzuela ile topa sahip olmak için girdiği ikili mücadelenin ardından dengesini kaybederek saha kenarındaki panoya kafasını çarptı ve hayatını kaybetti. Ve bir müzik dünyası kaybı daha yaşandı! Blues müziğinin unutulmaz isimlerinden B.B.King de cennetteki kralların arasındaki yerini aldı. Onlara Allah’tan rahmet dilerken tüm Aydın Türkiyelilerin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramını kutluyorum!

NOT: Bu yazı 19.05.2015 tarihinde http://www.sadecemuzik.net/Turgay-Suat-Tarcan/tuerkiyenin-en-yi-bayan-solo-rock-albuemleri.html adresinde yayınlanmıştır. Yazının ikinci bölümü olan erkek rockçılar kritiği için buraya tıklayın!

©2015 Sadece Müzik Net / Turgay Suat Tarcan


Article Categories:
Müzik
Likes:
0

Leave a Comment