banner
banner

Gelmiş Geçmiş En İyi Türk Pop Albümleri

Tüm ziyaretçilerime merhaba;
Müzikseverlerin çoğu bilirler. 23 Nisan 2017’de Hürriyet Gazetesi, Pazar ekinde “Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi 100 Türkçe Albümü” listesi yayınladı. Her ne kadar bu albümleri müzik sektörünün önde gelen isimleri seçseler de müzikseverler listeyi yeterli görmediler ve herkes kendi listesini yapmaya başladı. Ama herkesin listesi biraz eksik kaldı sanki… O listede ikinci gelen Bülent Ortaçgil’in de açıkladığı gibi aslında bu tür listelerde jüri ne kadar kalabalık olursa olsun biraz subjektiflik bulunuyor. Benim de bu listeden sosyal medyadaki tartışmalar sayesinde haberim oldu. Yanlı olmadığı için ailecek Hürriyet Gazetesi okuduğumuz için işten eve gelince listeyi detaylıca gazetenin kendisinden incelemiştim. Hatta arşivlik olduğu için saklıyorum. Ve okuduktan sonra benim de bir liste yapasım geldi. Fakat ben diğerlerine nazaran farklı olarak sadece “Tüm zamanların en iyi Türkçe Pop Albümleri” listesi yapmaya karar verdim. Çünkü daha önceden “Sadece Müzik” sitesindeki köşemde “En İyi Türkçe Rock Albümleri”ni #Bayan, #Erkek ve #Grup kategorilerinde listelemiştim. Bu yüzden önce rock kategorisindeki albümleri ele almamaya karar verdim. Yoksa öbür listeme çok benzeyecekti. Fakat Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Özgün Müzik, Arabesk ve Fantazi gibi türleri dinlemediğim için alaturka ve türevlerini de listeme sokamazdım. Rap müziği de alakasız olacaktı. Geriye popüler müzik kaldı. Bu kez kendi web sitem TST Interactive’e özel bir pop listesi hazırlayayım dedim. Zaten aklımda hep bunu yapmak vardı, Hürriyet’in listesi biraz beni kamçıladı.
Bu listeyi yaparken üç kuralım vardı. Birincisi mutlaka o sanatçının albümüne sahip olmam gerekiyordu. Sadece kişisel arşivimdekilerden seçtim. Yoksa ailemin arşivinde de bazı efsanevi sanatçılar var. Eğer listemde sevdiğiniz popçuyu göremezsiniz ya o kişiyi çok sevmiyorumdur, ya ailemden birisi almıştır ya da farklı sebeplerle albümünü almaya gerek görmemişimdir. Ya da ikinci kuralımı uygulamışımdır. Bu ikinci kural ise proje, enstrümental, soundtrack, karışık, prodüktör, DJ albümlerinin, birden fazla albümün bulunduğu box-set’lerin ve maxi de olsa single’ların kategori dışı kalması gerekmesiydi. Bu yüzden Hadise, Edis, Çağın gibi bazı sanatçılar listeye girme şansını yitirdi. Belki ilerleyen aylarda ya da yıllarda single listesi de yaparım. Üçüncü ve dikkat çekmem gereken en önemli kural ise bir sanatçının tek albüm ile listeye girme şansı edebilmesiydi. Bu sayede listeye daha çok sanatçı alabildim. Yoksa Sezen Aksu, Barış Manço, Ajda Pekkan, Nilüfer, Göksel, Sertab Erener, Yeni Türkü, MFÖ, Zerrin Özer, Nükhet Duru gibi büyük oranda takip ettiğim sanatçılar diğerlerini gölgede bırakacaktı. Tabii ki bu listeyi yaparken bazı eksiklerim olduğunu ben de fark ettim. Örneğin bende Bülent Ortaçgil’in sadece tribute ve konser albümleri vardı. O yüzden listeme dahil edemedim. Mutlaka en azından bu tür listelere mutlaka giren “Benimle Oynar mısın?”ı yakın gelecekte almam lazım. Listemde fark edeceksiniz; çoğu albüm 90’lı yıllardan kalma… 60’lı, 70’li ve 80’li yıllarda çıkanlar da mutlaka 90’lı yıllara damgasını vurmuşlar. 2000’li yıllarda çıkan ise birkaç taneydi. Bu yüzden listeyi o yıllara gönderme yapmak amacıyla 90 sanatçı ile sınırladım. Bu arada söylemeliyim ki listedeki ilk 20 albüm “Kesinlikle ilk 5’ime girer” diye düşündüğüm çalışmalardı, ilk 5 isim ise kesinlikle birinciliği hak ediyordu. İlk 20 albüm hakkındaki düşüncelerimi kısaca yazacağım, diğerlerini liste olarak göreceksiniz. İşte başlıyoruz:

IMG_8310

TÜM ZAMANLARIN EN İYİ 90 TÜRKÇE POP ALBÜMÜ:

1- SEZEN AKSU – Sen Ağlama: Hürriyet’in listesiyle ilgili sosyal medyadaki en büyük eleştirilerden birisi Minik Serçe’nin tam 7 albümünün “En İyi 100 Albüm” listesine girmesiydi. Ben her sanatçıdan bir albümü listeme koyduğum için sadece 1 çalışması bu listeye girmesine rağmen söyleyebilirim ki Sezen Aksu her albümüyle bu tür listelere girmeyi hak ediyor zaten… Bunun yanı sıra şu da bir gerçek ki, Türkçe Pop Müziğinin Kraliçesi sadece kendi albümleriyle değil; o listedeki diğer bazı sanatçıların albümlerindeki emekleriyle de Türkçe Müzik sektöründe zirveyi de, pohpohlanmayı da kesinlikle hak ediyor! Kimse aksini iddia edemez… Bazı sanatçıların albümlerini seçerken bende başka albümleri bile olsa kolaya kaçıp “Greatest Hits” çalışmalarını listeme koydum ama Sezen Aksu’nun her albümü best of gibi olduğu için hiç en iyiler derlemesi çıkaramadı kadın hayatında… Arşiv serileri çıkardı ama onlar da kategori dışıydı zaten. Eğer öyle bir en iyiler çalışması olsaydı onu seçerdim ama maalesef stüdyo albümlerinden birisini seçmem gerekiyordu. Bu da kafayı yememe neden olacaktı neredeyse… Özellikle de “Gülümse” ve “Sen Ağlama” arasında kalmıştım. İkisiyle ilgili de yaşanmışlıklarım, anılarım var. Nihayet, Hürriyet’in listesinde 3. olmasının da etkisiyle ve bebek denecek yaştan, yani 3 yaşımdan beri dinlediğim bir albüm olduğu için “Sen Ağlama”yı seçtim ama Aksu’nun Türk müzik sektörüne katkıları nedeniyle 1. sıraya koydum. Evet, bu albümü ilk olarak ailem kaset formatında 1984 yılında almıştı. Hayatımda dinlediğimi anımsadığım ilk albüm de budur. Hatta dinlerken ablamla kayıt tuşuna basmışız; yer yer kasette bizim çocukluk seslerimiz duyuluyordu. Ortaokuldayken Sezen Aksu hayranlığım artmıştı ve arşivimi tamamlamıştım. “Sen Ağlama”yı da 90’lı yıllardaki basımıyla tekrar almıştım bizim evdeki diğer kasette seslerimiz olduğu için… Ama o seslerimiz de anı olarak bende hala duruyor. O ayrı mesele… 2010’lu yıllarda ise CD formatında da almıştım. Böylece bu albüm bizim eve 3 kez girmiş oldu. Böyle bir albümü artık Sezen Aksu bile yapamaz bana göre… Her şarkısı ayrı bir güzel, ayrı bir klasik…
2- BARIŞ MANÇO – Sahibinden İhtiyaçtan / Ful Aksesuar ’88 Manço: Giriş paragraflarımda belirttiğim gibi rock kategorisindeki sanatçıları daha önceki listemden dolayı kategori dışı bıraktm, yani pop müzik listesi yaptım; yoksa genel bir liste yapsaydım hem rockçılar bazı popçuları gölgede bırakacaktı; belki listeye bile sokturmayacaktı, hem de önceki listeye çok benzeyecekti bu listem… Ama hem rock, hem pop kültürüne yakın duran birkaç isim her iki listeme de girmeye hak kazandılar. Bunlardan en önemlisi tabii ki Türkçe Pop, Rock, Twist, Anadolu Müziğinin Kralı Barış Manço! Barış Ağabey kendi kategorisinde birinci olsa da bu listede zirveyi Sezen Aksu’ya bırakmak zorunda kaldı ama bu; aralarında bir üstünlük söz konusu demek değil… Nasıl bir Barış Manço hayranı olduğumu herkes bilir. Sezen Aksu’dan da daha çok sayılır aslında ama ona tam olarak popçu diyemeyiz. Nasıl Michael Jackson, Popun Kralı sıfatı aldığı halde aslında rock, disco, R&B, soul, rap, hatta klasik türü müziklerinde de söz sahibiyse Barış Manço’nun da kendine has bir tarzı var. Türkiye’nin ilk rap şarkılarından bazılarını bile o yazmıştır. 60’lı yıllarda twist ve rock’n roll, 70’li yıllar ve 80’li yılların başlarında progressive rock yapan Manço, 80’li ve 90’lı yıllarda ise popüler müziğe geçiş yapmıştı. Hele hele “24 Ayar” albümünde “Mahkum” adında öyle bir şarkı var ki 80’li yılların yabancı new age ve disco şarkılarından geri kalır yanı yok. En pop çalışması “Mega Manço” da Barış Manço’nun efsanevi diskografisi ile karşılaştırıldığı için yerden yere vurulduysa da bana göre o da genel müzik sektörüne bakıldığında çok iyi bir albümdü. Adamımın o yıllarda çıkan tüm albümleri bu listeye girebilecek potansiyele sahip olsa da ben 1988 yılında yaptığı albümü listeme koymak istedim. Gerçi bu albümde “Anahtar” diye çok sağlam bir rock şarkısı var ama sırf “Nane Limon Kabuğu” efsanesi bile albümü popa daha çok yaklaştırıyor. “Zehra” her zaman beni eğlendirmiş, “Kalpler Beraber” ve “Sahilde” şarkılarında yakaladığı sound tüylerimi diken diken etmiştir. Gerçi “Ahmet Bey’in Ceketi”, “Gönül Ferman Dinlemiyor”, “Affet Beni”, “Sakız Hanım ile Mahur Bey”, “Ömrümün Sonbaharında” gibi diğer slow şarkılarının da bu hissi yaşamamızda bahsettiğim şarkılardan geri kalır yanı yok… Tam anlamıyla bir başyapıt…
3- NİLÜFER – Geceler: Tıpkı “Sen Ağlama” gibi “Geceler” de daha ilkokula bile başlamadan evvel dinlediğim albümlerden birisiydi. Ailemde kaseti vardı, ben de yıllar sonra CD formatını almıştım kendime… “84”, “Esmer Günler”, “Yine Yeni Yeniden” ve “Sen Mühimsin” kafamı biraz karıştırsa da neredeyse tüm albümlerine sahip olduğum Nilüfer’den seçim yaparken zorlanmadım ortada “Geceler” diye bir gerçek varken… Nilüfer özellikle albümü adını veren şarkıda öyle bir şakıyor ki, bülbüller bile kıskanmıştır kesin… Zaten şarkının bestecisi Kayahan bile ölmeden evvel verdiği son konserde bu şarkıyı Nilüfer’den daha güzel okuyacak birisinin çıkmayacağını söylemiştir. Zaten Nilüfer 80’li ve 90’lı yıllarda vokal konusunda o kadar kendini aşmıştır ki; öncesi, yani 70’li yıllar ve sonrası, yani 2010’lu yıllar birçok sanatçıyı gölgede bıraksa da kendisiyle karşılaştırıldığında aynı tadı vermiyor. Hatta Nilüfer bu albüm başta olmak üzere o periyotta öyle güzel söylemiştir ki normalde cover versiyonlar asıllarını arattığı halde kesinlikle “Geceler” albümündeki nostaljik yeniden yorumlamalarıyla Ajda Pekkan, Ayten Alpman, Timur Selçuk, Adamo gibi şarkıları önce söyleyen ustalarını performansıyla gölgede bırakmıştır. Ki bahsettiğim isimler efsane vokaller… Bu arada enteresan ama Nilüfer de hem pop, hem rock listeme girebilen nadir sanatçılardan… Ama bu albüm Hürriyet’in listesinde taa 58. sırada yer aldı ve bu bence büyük bir haksızlıktı.
4- GÖKSEL – Körebe: Aslında Göksel “Yollar” albümüyle de dikkatimi 90’lı yıllarda çekmişti ama asıl Göksel hayranlığım ben üniversitedeyken çıkan “Körebe” albümüyle başladı. Daha sonra çıkardığı tüm albümlerini de almıştım ama “Yollar”ı uzun yıllar boyunca bulamamıştım. Bunu kendisine de söylemiştim. O ana kadar çıkardığı “Körebe” dışındaki tüm albümlerini kendisine imzalatırken benim genç gösterdiğimi söyleyen Göksel telif haklarıyla ilgili problemler olduğunu, bu yüzden yayınlanmadığını söylemişti ve “Körebe” albümünün bende olup olmadığını sormuştu. Ben de “Evet, tabii ki var” demiştim ama heyecandan en çok sevdiğim albümünün “Körebe” olduğunu söyleyememiştim. Sonraki yıllarda “Yollar”ın yeniden basımını da bulup Göksel arşivimi tamamlamıştım ama benim için değişen bir şey olmadı. Hala en sevdiğim Göksel albümü “Körebe”… Hürriyet’in listesinin en büyük eksiği belki de bu albümü es geçmesiydi. Bana göre ilk 5’e girmeyi hak ediyor ve bu yüzden 4. sıraya koydum bu albümü… Tüm şarkılar mükemmel ötesi ve Göksel kadar içten ve doğal söyleyen pek az sanatçı var bana göre…
5- MAZHAR FUAT ÖZKAN – Ele Güne Karşı Yapayalnız: Hürriyet efsanevi üçlünün bu albümünü haklı olarak birinci seçmişti. Çünkü gerçekten best of tadında bir albüm… “The Best Of MFÖ” albümünde bile ağırlıklı olarak bu albümden şarkılar var. “Bodrum”dan tutun “Güllerin İçinden”e kadar bu albümdeki bütün slow şarkılar hayatımızda yer etmiş romantik anları hatırlatıyor. Seyyal Taner’in de söylediği “Ele Güne Karşı”dan “Deli Deli”ye tüm Türkiye’yi ortak eğlence paydasında buluşturmuş tempolu şarkılar da var. Bu vesileyle “Ele Güne Karşı”yı “Hababam Sınıfı” serisinin efsanevi soundtrack listesine katan Bülent Kayabaş’ı da tekrar analım. Tiyatrocu Ergün Işıldar da hayatını kaybetmiş. Nur içinde yatsınlar. Ayrıca Mazhar Fuat Özkan benim rock listelerimde de hem solo, hem grup olarak yer almışlardı.
6- LEVENT YÜKSEL – Med Cezir: Levent Yüksel’in bu albümü benim için bir dönüm noktası olmuştur. Küçükken sadece Madonna, Michael Jackson, Samantha Fox gibi yabancı sanatçıların albümleri vardı kişisel arşivimde… Orta hazırlığa giderken Bilge Kağan Koleji’ndeki arkadaşlarım bu kaseti sınıfta çalmışlardı. Başta “Beni Bırakın” olmak üzere tüm şarkılardan ayrı ayrı etkilenmiştim. Babama yalvarıp yakarmıştım ve onu bir müzik markete sırf bu kaseti aldırmaya götürmüştüm. Galleria olabilir, Migros Merter’in üstü de; tam emin değilim ama 1993 yılıydı ve albüm yeni çıkmıştı. Hazır o kaseti alırken Tarkan, Tayfun ve Yonca Evcimik’in albümlerini de almıştım. Her ne kadar aynı anda kasada ödenseler de hayatımda aldığım ilk Türkçe albümü Levent Yüksel’in “Med Cezir”i olarak kabul ederim ve Sezen Aksu, Onno Tunç, Uzay Heparı gibi efsanelerin bir araya gelmesiyle ortaya kusursuz bir albüm çıkmıştır. Bu albüm çıtayı öyle bir yükseltmiştir ki, 90’lı yıllarda çıkan diğer sanatçılar da aynı kaliteye ulaşmaya çalışmışlardır. Hürriyet’in listesinde de 4. sırayı almıştı zaten. Aaa neden benim listemde 2 sıra düştü acaba?
7- AJDA PEKKAN – Superstar 83: O gerçekten Türkiye’nin ilk superstar’ı… Star kavramı Türkiye’de onunla vücut bulmuştur diyebiliriz. Sezen Aksu’dan Nilüfer’e kendisinden sonra çıkan efsanelere de ilham olmuştur. Yeşim Salkım’dan Teoman’a 90’lı yıllar furyasındaki sanatçıları da etkilemiştir. Ben de Ajda Pekkan’ı takip etmeye çalışırım yıllardır… Küçükken az mı dinlerdik ’93, 1990 albümlerini filan? mor ve ötesi’nin de coverladığı “Yaz Yaz Yaz” şarkısı 1990 yılında benim sünnet düğünümde sarışın bir kadın şarkıcı tarafından söylenmişti ve ben çok mutlu olmuştum. Ne sünnet düğünüydü ama? Erkeklerden kurulu bir orkestra “Lambada”, “Careless Whisper” gibi yabancı şarkıları söylemişti önce… Sonra o sarışın kadın Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Yeni Türkü gibi sanatçıların pop şarkılarını söylemişti. Finali de normalde o düğün salonunun kadrosunda olmayan ama normalde kadroda olması gereken hocasının, yani bir başka TSM sanatçısının yerine sahneye çıkan bir TRT sanatçısı yapmıştı. Şu anda adamın adını hatırlayamıyorum ama o yıllarda ünlü biriydi. Televizyonda gördüğümüz bir alaturka sanatçısının kendi sünnet düğünümde karşımıza çıkması bizi şaşırtmıştı ve çevremizde olay yaratmıştı. Hey gidi günler hey… Neyse, konuyu çarpıttım yine… Dediğim gibi, birçok Ajda Pekkan albümünü 80’li yıllardan beri severek dinlediğim halde bana göre en iyi Ajda Pekkan albümü, kapağında Michael Jackson’ın Thriller pozunu kaplan yerine Ankara kedisiyle taklit ettiği “Superstar 83” albümüdür. Hatta ben de Michael Jackson ve Ajda Pekkan’ın o pozunu Facebook için Ankara kedisi ve Van kedisi kırması kedim Pamuk Prenses’le vermiştim kendi evimde… Gerçi Ajda’nın kapağındaki kedi daha çok onun kız kardeşi Pamuk’a benziyor ya neyse… Rahmetli Fikret Şeneş gerçekten aranjmanları Türkçe sözlere uyarlamakta o kadar başarılı olmuştu ki, artık bu şarkıların yabancı orijinal versiyonlarını dinlediğimizde sanki ilk olarak Ajda Pekkan söylemiş gibi geliyor bize… Bundan 7 yıl evvel yolcu olarak havalimanında karşıma çıkan Garo Mafyan da düzenlemelerde harikalar yaratmış. Geri vokallerde de MFÖ’den Özkan Uğur ve Fuat Güner var. E daha ne olsun? Özellikle de bu albümden “Düşünme Hiç”i tek geçerim Pekkan’ın kariyerinde… Ben 7. sıraya koysam da Hürriyet bu albümü 27. sıraya koymuştu ve hakkını yemişti bence…

Michael-Jackson-Thriller-Tiger-Kaplan-Kedi-Ajda-Pekkan-Superstar-83
8- GÖKHAN KIRDAR – Serseri Mayın: Hürriyet’in en büyük ayıplarından birisi Gökhan Kırdar’ı listeye koymamasıydı bence… “Yerine Sevemem” gibi romantik şarkılardan tutun “Fayton” gibi eğlenceli şarkılara kadar bence bu albüm Türkçe Müzik tarihinin örnek mihenk taşlarından birisidir. Benim aşk hayatımda karşıma çıkan iki kız arkadaşımla da fon müziğim olmuştur. Haydaaa, nereden aklıma geldi şimdi? Anıları kısa keseyim bari. Yoksa albümü listeden çıkaracağım ama kötü hayal kırıklıklarını hatırlatıyor diye de böyle bir sanat şaheserine haksızlık yapamam. Öyle değil mi?
9- YENİ TÜRKÜ – Her Dem Yeni / Onsekiz Seçilmiş Şarkı: Yeni Türkü’nün çoğu albümü bende bulunuyor ama en sevdiğim Türk gruplarından birisi olan Yeni Türkü’nün o kadar güzel şarkısı var ki; kolaya kaçıp bir derlemelerini listeme dahil etmek zorunda kaldım. Derya Köroğlu bu albüm için orijinal düzenlemelerin üzerine Yeni Türkü klasiklerini 90’lı yılların teknolojisiyle yeniden okumuştu. Her ne kadar Derya Köroğlu; Türkan Şoray, Şener Üşümezsoy, Sibel Tüzün ve Şahan Gökbakar’la beraber, fotoğraf çektirme isteğimi kabul etmeyerek beni hayal kırıklığına uğratan birkaç ünlüden birisi olsa da onu ve grubunu hala seviyorum! Listemin ilk 20 albümünü görsel olsun diye bir araya getirdiğimde bu albümü bulamadım yalnız. Ben de “Koleksiyon” box-set’lerini koydum ama dediğim gibi o sadece görsel olsun diye… Yoksa arşiv serileri kategori dışı kaldı.
10- SERTAB ERENER – Sertab Gibi: Sertab Erener, Levent Yüksel’den ayrıldıktan sonra o yıllardaki sevgilisi Demir Demirkan ile bu albümü yaptığında yerden yere vurulmuştu. Demir Demirkan’ın grubu Pentagram’ın dinleyicileri onu ve o yıllarda rockçı olan Sibel Tüzün’ü konserde gördüklerinde “Popçular dışarı” diye dışlamışlardı. Sertab Erener’in sadece pop dinleyen eski dinleyici kitlesi ise bu albümü fazla alternatif buldukları için sahiplenmemişlerdi. Gerçekten divamız Sertab Erener’in kariyerinde gölgede en çok kalmış albümüydü. Yine de Sertab Erener’den seçim yaparken “Ey Şûh-i Sertab” dışında her albümünü benimsediğim halde zorlanmadım. Çünkü “Sertab Gibi” diğerleri kadar popüler olmasa da bana göre en kaliteli Sertab albümüydü. “Aslolan Aşktır”da nasıl da soprano vokal performansını gösterip rakiplerini adeta dövmüştü? Kayda değer bir denemeydi. Ben de sesimi incelterek şarkıyı dinlerken o kısım gelince taklit ederdim. Gülerdik. Sadece Demirkan değil; Sezen Aksu, Atilla Özdemiroğlu, Özkan Uğur, Fahir Atakoğlu başta olmak üzere albüme emek veren diğer müzisyenler de efsanevi isimlerdi. “Yara”da Levent Yüksel’in,; Şebnem Ferah, Demir Demirkan ve Sertab Erener’in ortak bestesi olan “Aaa…”da Şebnem Ferah’ın geri vokali muhteşemdi. Emre Altuğ da geri vokalistleri arasındaydı. Hayret, unutulduğunu düşündüğüm bu albümü Hürriyet’in jürisi bile 57. sıraya koymuş. Demek ki klasikleşmiş.
11- KERİM TEKİN – Kara Gözlüm: Ben gerçek bir Kerim Tekin hayranı olduğumu düşünüyorum. “Cici Baba” ile ilk çıktığından beri onu takip ediyorum. Maalesef kısacık yaşamına sadece iki albüm sığdırabildi. İkisi de birbirinden güzeldi. Zaten “Haykırsam Dünyaya” albümü #ArşivimdekiVefatEdenSanatçılar listeme 8. sıradan giriş yaptığı için bu seferki “En İyi Türkçe Pop Albümleri” listeme onun diğer albümünü ekleyerekten iki şaheseri de web sitemde üst sıralarda listelemiş oluyorum. Hatırlarsanız 2010 yılında Kral TV’de yayınlanan, Cenk Alptekin’in hazırlayıp sunduğu “Kral Fanlar” programında önde gelen Kerim Tekin hayranlarının yanı sıra Zerrin Özer, Kayahan, Beste Açar, Pınar Aylin, Halis Bütünley, Bora Gencer, Zeynep Talu gibi ünlülerle birlikte benim de demeçim yayınlanmıştı.
12- TARKAN TEVETOĞLU – Aacayipsin: Megastar Tarkan’ı “Yine Sensiz…” albümünden beri takip ederim. Her single’ını, her albümünü almaya çalışırım. Keyifle de dinlerim. Sadece “Ahde Vefa” albümünü henüz almadım Türk Sanat Müziği dinlemediğim için… Ama tabii ki ikinci albümü öyle bir noktaya taşıdı ki onu; artık o da Sezen Aksu, Nilüfer, Kayahan, Ajda Pekkan, Barış Manço gibi efsanelerle aynı kefeye konulmaya başlanmıştı haklı olarak… Hürriyet’in listesinde 9. sırada yer alan albüm benim listemde 12. sıraya gerilemiş nedense… Sebebini bilemiyorum ama zaten girişte de söylediğim gibi ilk 20 zaten birincilik potansiyeline sahip… Bir albüm düşünün ki söz ve besteleri Tarkan, Sezen Aksu, Ümit Sayın, Ozan Çolakoğlu, Yıldız Tilbe, Nurhat Şensoy, Leyla Tuna, Rıza Erekli, Kemal Sayın yapmış. Geri vokallerde Levent Yüksel, Sertab Erener, Ümit Sayın, Cihan Okan, Ebru Aydın, Şebnem Ferah, Özkan Uğur, Rıza Erekli, Deniz Arcak, Gür Akad, Orhan Atasoy gibi efsaneler var. Enstrümanları çalan ustaları saymaya kalksam yazı uzar. “Biz Nereye?” gibi rockçılara taş çıkartan en sevdiğim Tarkan şarkısı da bu albümde, Tarkan’ın yurt dışında da tanınmasını sağlayan “Hepsi Senin mi?” de öyle… Slowların hepsi de 10 numara… “Kış Güneşi” zaten belki de Türkiye’nin 1 numarada en uzun süre kalan şarkısıdır. Daha sonra çıkan neredeyse tüm erkek popçular Tarkan’ın yarattığı standartları taklit ettiler ama her dönem ona bir rakip gösterilse de hiçbiri onun tahtını elde edemedi.
13- YAŞAR GÜNAÇGÜN – Masal: Yaşar ailemizin sanatçısı diyebilirim. Uzun yollara arabayla çıktığımızda ortak müzik açmamız gerektiğinde sayılı şarkıcılar belirleriz. Bunlar Candan Erçetin, Kayahan, Nilüfer ve Yaşar’dır. Benim dinlediklerim aileme çok sert veya uyutucu gelebiliyor mesela… Onların dinledikleri bazı sanatçılar da bana fazla arabesk geliyor. Yaşar’ın çoğu albümünü almışımdır. “Divane” ile başlayan yolculuk maceralarımızın doruk noktası “Masal” olmuştu. Bana göre bu albüm Yaşar’ın en iyi albümüdür. “Esirinim” de çok iyi bir albümdür ama “Masal” öyle bir albümdür ki bence Türkiye’deki tüm sanatçılar muhakkak bu çalışmayı kıskanmışlardır gibime geliyor. Hatta belki de bu çekememezlikten mi Hürriyet’in listesine sokmadılar nedir? 😀 Dediğim gibi; Yaşar denince aklıma aile tatillerimiz ve lise servisim geliyor. Çünkü serviste de “Esirinim” albümünü çok dinlerdik. Aile yolculuklarımızda da en çok “Divane” ve “Masal”ı dinledik. Bir de tabii ki dünyadaki en büyük Yaşar fanı Tunca Tutkun geliyor aklıma. 😀 Ona da bu albümü övmüştüm.
14- CANDAN ERÇETİN – Çapkın: Candan Erçetin, yaptığı her albümüyle kalitenin zirvesine çıktı ama bana göre “Çapkın” albümünde öyle bir sound yakaladı ki, bir daha yapması imkansız gibime geliyor. Hürriyet’in listesinde yer almaması beni şok etti. “Onlar Yanlış Biliyor”dan “Her Aşk Bitermiş”e albümde baştan sona 90’lı yıllarda deneysel denebilecek riskli bir tarz var ama albüm o kadar güzeldi ki çok benimsendi ve çok sattı. “Yalan” şarkısı ölümlerin fon müziği oldu. Ayrıca bir dipnot eklemeliyim: “Oyalama Artık” adında bir de remix versiyonu çıkmıştı albümün… O remixleri de çok beğenmiştim. Özellikle de “Aşkı Ne Sandın?”ı…
15- ÖZLEM TEKİN – Öz: Bu liste sadece pop albümlerini barındırdığı için maalesef Türkçe Rock Müziği listelerimin bayanlar liginde şampiyon olan favori Türk sanatçım Şebnem Ferah’ı listeme ekleyemedim. Ama Hürriyet’in genel müzik albümleri listesinde 8. sırada yer alan Şebo’nun Volvox grubundan arkadaşı Özlem Tekin hem rock listesinde, hem de pop listesinde yer alabildi. Çünkü onun rocktan çok popa yakın birkaç albümü var. Özellikle de fazlasıyla elektronik öğeler barındırdığı için “Öz”ü büyük bir vicdan rahatlığıyla, torpil yapmaya gerek kalmadan pop listeme ekleyebiliyorum. Başta “Yol” olmak üzere bu albüme bayılıyorum. Keza bu listede techno sularında yüzen tek albüm bu değil. Alt sıralarda Bedük, Pelin ve Mercan’ı da göreceksiniz. Sadece asi kız Özlem Tekin değil; Pamela Spence de cıstak cıstak müzik yaptığı için hem rock listesine, hem de bu listeye girebildi. Hürriyet’in listesinde hiçbir Özlem Tekin albümünün yer almayışı çok enteresandı.
16- İLHAN İREM – Sevgililer Günü / The Best Of İlhan İrem 1: Hürriyet’in listesinde bu albüm 98. sırada yer almış ama ben listeyi oluştururken daha yüksel sıraları hak ettiğini düşündüm. Zaten 60’lı ve 70’li yılların erkek efsanelerden kaç kişi kaldı ki Türkiye’de? Allah uzun ömür versin; bir o, bir de Erkin Koray var işte… “Anlasana”dan “Sazlıklardan Havalanan”a kadar tam 16 İlhan İrem klasiği var bu albümde… Albümün 90’lı yıllarda çıkması bir yandan da iyi olmuştu, çünkü 70’li ve 80’li yıllarda çıkan bu şarkılar bu sayede adam gibi kliplenmişti.
Seden-Gurel-Bir-Yudum-Sevgi17- SEDEN GÜREL – Bir Yudum Sevgi: Bu kaset arşivimdeki en değerli albümlerden bir tanesi… Çünkü hem çocukluğumda bol bol dinlediğim, Türkçe Müzik zevkimi şekillendiren bir çalışmaydı, hem de yıllar sonra Seden Gürel’in kendisine imzalatmıştım. “Turgay’a Sevgiler!” diye yazmıştı ve bu kasetin kendisinde bile olmadığını söyleyip hem kendisi şaşırmış, hem de beni şaşırtmıştı. Ama annesinde varmış; o ayrı mesele… Çok sıcak bir kadındı. Bu albümle Türkçe Pop Müziği’nin 90’lı yıllarda patlamasında Yonca Evcimik, Aşkın Nur Yengi, Tarkan, Sertab Erener, Levent Yüksel, Tayfun, Rüya Ersavcı , Oya&Bora, İzel Çelik Ercan ve Hakan Peker’le beraber Seden Gürel’in de önemli rol oynadığını söyleyebiliriz. Bilge Kağan Koleji’ne gidiyordum albüm çıktığında… Adını hatırlamadığım bizim sınıftan bir kız Bum Bum Bum’un klibinde oynamıştı ve neredeyse her gün bundan bahsederdi. Ama bence “Harbiden”, “Hopterelelli” ve “H.B.Y.P.” albümü patlatan şarkı “Bum Bum Bum”dan daha güzel ve eğlenceliydi. Hepsi hit oldu zaten… Fakat albümü klasikleştiren asıl şarkılar “Devlerin Aşkı”, “Çıkmaz Sokak”, “Bir Yudum Sevgi”, “Güllerimi Ver” gibi slowlar… O zamanki kocası Aykut Gürel’in yanı sıra Zeynep Talu, Aşkın Tuna, Halil Karaduman, Şehrazat ve Mustafa Sandal gerçekten bu albümü önemseyip çok iyi besteler yapmışlar… Onun sesini çok özledik. Umarım piyasaya geri döner. Hürriyet’in listesinde yer almamasının mantıklı nedenlerini öğrenmeden şu satırdan bu satıra geçmem.
18- KENAN DOĞULU – Yaparım Bilirsin: Ama geçtim. 🙂 Allah Allah, herkese Kenan Doğulu’yu Tarkan’dan daha çok sevdiğimi; ondan daha önemli ve daha iyi bir sanatçı olduğundan bahsederim ama her çalışmasını çıkar çıkmaz aldığım, hayranı olduğum Kenan Doğulu nasıl listemde Tarkan’ın gerisinde kalmış? İşte onu anlamadım. Sürekli her bestesi neredeyse aynı olan Serdar Ortaç’la karşılaştırılması beni deli ediyor. Tırnak meselelerine girmeyelim. Neyse, zaten bu listedeki ilk 20 albümün 1. albümden pek farkı olmadığını daha önce de belirtmiştim Allah’tan… Hatta bu listenin yarısı zaten ilk 5’e girse yadırganmayacak albümler diyebilirim. Kenan Doğulu’dan seçim yaparken oldukça zorlandım diyebilirim. Her albümünü eşit seviyorum ama hem onu tanıdığım albüm olması sebebiyle, hem de Hürriyet’in listesine 41. sıradan girdiği için kopya çekmemden dolayı “Yaparım Bilirsin” listeme girdi. 1993 yılında kasetini aldığımda 1 numaram haline gelmişti. Posterlerini asardım. Dergilerden fotoğraflarını kesip kolajlar yapardım. 1996 yılında Şebnem Ferah çıkıp da Kenan Doğulu’nun pabucunu dama attığında da bu böyle devam etti… Fakat her albümünü, single’ını hala alıyorum. Yanlış anlaşılmasın.
19- NAZAN ÖNCEL – Göç: Nazan Öncel de hem rock, hem pop listesine girmeyi başarmış nadir sanatçılardan birisi oldu. Onun dışında listenin aşağılarında Cem Karaca, Pamela Spence, Gökçe ve Sibel Tüzün’ü de göreceksiniz. Onlar da çifte başarı sağladılar. Ama Nazan Öncel, Sibel Tüzün gibi cart diye rock’a geçiş yapmamıştı. İlk önce “Göç” albümüyle sadece akustik gitarla çalınan bir Akdeniz müziği icra ederek nabız ölçmüştü. Sonraki albümlerinde gitarlar eletkro ve bas’a dönüşmüştü. Gerçi sonra cart diye popa dönmüştü ama zaten pop kökenli olduğu için yadırganmamıştı. Eğer “Göç” albümü olmasaydı “Aynı Nakarat” ve “Yan Yana Fotoğraf Çektirelim” albümleri arasında kalıp zorlanırdım ama ortada “Gidelim Buralardan” ve “Sen Beni Öldürüyorsun” gibi şarkılar varken başka bir Nazan Öncel albümü düşünmem mümkün değil. Hayret, çok göz önünde olmayan bir albüm olduğu halde Hürriyet’in listesinde de 95. sırada yer almış. Değeri fazla bilinmemiş bir albüm olduğunu düşünürdüm hep… Demek ki çaktırmadan klasikler arasında yerini almış.
20- NÜKHET DURU – Nükhet Duru: 60’lı yıllarda çıkan Ajda Pekkan yaşına rağmen 70’li, hatta 80’li yıllarda çıkan rakiplerini vokal performansı konusunda neredeyse cebinden çıkaracak… “Neredeyse” diyorum; çünkü 70’li yıllarda çıkan bayan sanatçılardan sesi bozulmayan bir tek Nükhet Duru kaldı. Ona da “Maşallah” demek istiyorum buradan… 2020’li yıllara merdiven dayadığımız bugünlerde hala sesi eski Nükhet Duru vokallerini aratmıyor. Ben yine de tercihimi eski bir Nükhet Duru albümünden yana kullanmak istiyorum. 1994 yılında çıkan kendi adını taşıyan albümden yani… Bülent Çınar, Sezen Aksu ve rahmetli Uzay Heparı’nın beraber yarattığı “Yasaksa Yasak” şarkısını aslında Sertab Erener söyleyecekti ama Erener beğenmeyerek hem kendi kariyeri için büyük bir hata yaptı; hem de Nükhet Duru’ya yaradı. O kadar güzel söyledi ki bu şarkıyı Nükhet, o duru sesiyle; Türkiye magazin gündemi çalkalanmıştı. Nasıl çalkalanmasın ki? Sadece rakibi Sezen Aksu’nun değil; Şehrazat, Erkan Oğur, Ali Kocatepe ve Timur Selçuk’un da desteğini alarak harika bir Akdeniz müziği albümüne sahip olmuştu kendisi… Geri vokallerde de Sezen Aksu, Sertab Erener, Aysun Kocatepe, Levent Yüksel, Fuat Güner, Ali Kocatepe, Süha Yıldırım ve Sadun Ersönmez’in sesleri var. Bu yıl sözlerini Nazım Hikmet’in yazdığı “Geberiyorum” şarkısı yeniden gündemde ama bu kez Athena yorumuyla…

71733_460402278655_4691004_n
VE DİĞER ALBÜMLER:
21- CEM KARACA – Merhaba Gençler
22- KAYAHAN AÇAR – Yemin Ettim
23- DENİZ ARCAK – Nerde?
24- NİL KARAİBRAHİMGİL – Nil Dünyası
25- FERGAN MİRKELAM – Mirkelam
26- İZEL ÇELİKÇÖZ – Adak
27- HARUN KOLÇAK – Beni Affet
28- EMEL MÜFTÜOĞLU – Emel …ile Yeniden
29- FATİH ERKOÇ – Kör Randevu Collection
30- AŞKIN NUR YENGİ – Aşkın Şarkıları
31- LEMAN SAM – Ayak Sesleri
32- FİKRET KIZILOK – Dünden Bugüne 1965 – 2001
33- ZERRİN ÖZER – Olay Olay
34- AYŞEN – Uzaktan Geldim
35- TUĞÇE SAN – Tuğçe San
36- SONER ARICA – Yaşıyorum
37- AYŞEGÜL ALDİNÇ – Sorma / Benden Söylemesi
38- ZUHAL OLCAY – Oyuncu
39- BORA ÖZTOPRAK – Sıra Bize de Gelecek
40- NEZİH ÜNEN – Karnaval
41- SUAT SUNA – Sözüne Kanmam
42- SİBEL TÜZÜN – Ah Biz Kızlar
43- AJLAN&MİNE – Aşk Olsun
44- AYLİN LİVENELİ – Bana Müsade
45- MUSTAFA CECELİ – Mustafa Ceceli
46- ÇELİK ERİŞÇİ – Ateşteyim
47- YALIN – Ellerine Sağlık
48- EROL EVGİN – Altın Düetler
49- PAMELA SPENCE – Stil Zengini
50- NAŞİDE GÖKTÜRK – Yüreğim Rehin
51- ÜMİT SAYIN – Ümit Sayın
52- HAKAN PEKER – Amma Velakin
53- JALE – Son Geceler
54- EZGİ’NİN GÜNLÜĞÜ – Oyun
55- ÇİLER ERBİL – Çiler
56- LİMİT – Romantik Serseri
57- PINAR AYLİN – Ay Işığında
58- YONCA EVCİMİK – Yonca Evcimik ’94
59- UFUK BİGAY – Ufuk Bigay
60- HAZAL ÖZLEM YERŞEN – Aşktan Bıçak
61- BURAK KUT – Benimle Oynama / Çılgınım
62- AHMET – Ah Canım Vah Canım
63- GRUP VİTAMİN – Gökhan Semiz Anısına Vitamin Klasikleri
64- TUBA ÖNAL – …Onun Adı Aşk…
65- SERHAT BEDÜK – Ful
66- ESMERAY – Unutama Beni / Unutmadık Seni
67- YEŞİM SALKIM – Hiç Keyfim Yok
68- MERCAN – Sana Değil Kardeşine
69- EGE – Sevildiğini Bil Yeter
70- ERCAN SAATÇİ – Sayenizde
71- FERDA ANIL YARKIN – Unuttum Sanma
72- GÜLŞEN – Be Adam
73- BORAN TURGAY – Buseler
74- HANDE YENER – Sen Yoluna… Ben Yoluma…
75- SEYYAL TANER – The Best Of Seyyal Taner
76- MELİS SÖKMEN – Hediyem
77- DEMET SAĞIROĞLU – Demet
78- MUSTAFA SANDAL – Gölgede Aynı
79- SILA GENÇOĞLU – İmza
80- GÖKÇE – Matruşka
81- ALPAY – Muhabbet Kuşları
82- KEREMCEM – Hayata
83- GÖKHAN TEPE – Çöz Beni
84- TAYFUN DUYGULU – Tayfun ’93
85- AKIN – Adrenalin
86- MANSUR ARK – Mansur Ark
87- ÖZDEMİR ERDOĞAN – İkinci Bahar
88- PELİN & YAZZ – Fırtına
89- ÖMÜR GÖKSEL – Türkçe Aşk Şarkıları
90- EMRE KAYA – Apayrı


Article Categories:
Müzik
Likes:
0

Leave a Comment